Utrikes

Thailand blockerar porrjätte

Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha.

Under den gångna veckan inledde Thailand en digital blockad av porrjätten Pornhub efter att man slagit fast att den typen av hemsidor bryter mot landets lagar.

The Bangkok Post skriver att digitalekonomi- och socialministern Buddhipongse Punnakanta blockerat Pornhub och andra porrsidor i Thailand bland annat med motivet att denna strider mot kvinnors och barns rättigheter. Det var under förra veckans måndag som alla internet-leverantörer och mobil-leverantörer blev beordrade att blockera Pornhub. På tisdagen hade mer än 190 URL-adresser från hemsidan blockerats. Redan efter några timmar började fler och fler tips om hur man kan undgå blockeringen mot Pornhub cirkulera på sociala medier.
Buddhipongse Punnakanta har inte blivit odelat hyllad för beslutet utan även möter kritik för att inskränka medborgares fria tillgång till media. The Anonymous Party i Thailand skriver bland annat på sin Facebook-sida att man har rätt att ha tillgång till alla typer av media, inklusive sådan med sexuellt innehåll, så länge ingen tvingas att titta på det. Dessa har även manat till protester utanför regeringen vid Chaeng Wattana. Buddhipongse Punnakanta understryker att han endast gör sitt jobb och inte tänker ta åt sig av kritiken.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!