Thailand blockerar porrjätte

publicerad 12 november 2020
- av Sofie Persson
Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha.

Under den gångna veckan inledde Thailand en digital blockad av porrjätten Pornhub efter att man slagit fast att den typen av hemsidor bryter mot landets lagar.

The Bangkok Post skriver att digitalekonomi- och socialministern Buddhipongse Punnakanta blockerat Pornhub och andra porrsidor i Thailand bland annat med motivet att denna strider mot kvinnors och barns rättigheter. Det var under förra veckans måndag som alla internet-leverantörer och mobil-leverantörer blev beordrade att blockera Pornhub. På tisdagen hade mer än 190 URL-adresser från hemsidan blockerats. Redan efter några timmar började fler och fler tips om hur man kan undgå blockeringen mot Pornhub cirkulera på sociala medier.

Buddhipongse Punnakanta har inte blivit odelat hyllad för beslutet utan även möter kritik för att inskränka medborgares fria tillgång till media. The Anonymous Party i Thailand skriver bland annat på sin Facebook-sida att man har rätt att ha tillgång till alla typer av media, inklusive sådan med sexuellt innehåll, så länge ingen tvingas att titta på det. Dessa har även manat till protester utanför regeringen vid Chaeng Wattana. Buddhipongse Punnakanta understryker att han endast gör sitt jobb och inte tänker ta åt sig av kritiken.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!