Texas stämmer Pfizer över misstänkt ineffektiv barnmedicin

publicerad 23 november 2023
- av Sofie Persson
Den skandalomsusade läkemedelsjätten är åter i blåsväder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pfizer anklagas för att ha levererat adhd-medicin för barn, trots vetskap om dennas möjliga ineffektivitet. Medicinen har främst distribuerats till familjer med låg inkomst genom ett statligt hälsoförsäkringsprogram.

Texas justitieminister Ken Paxton har inlämnat en stämningsansökan vid Harrison County District Court mot Pfizer och deras leverantör Tris Pharma. De anklagas där för att ha manipulerat kvalitetskontrolltester av läkemedlet Quillivant XR, och för att mellan 2012 och 2018 ha manipulerat testresultaten för att uppfylla federala lagkrav.

Det framkom att korrekt utförda tester visat att läkemedlet ofta inte löstes upp som avsett, vilket hindrade dess effektiva frisättning i kroppen. Trots denna kunskap, hävdas det att Pfizer övertalade myndigheterna att inkludera Quillivant XR i Texas Medicaid-program, avsett för familjer med låg inkomst och personer med funktionsnedsättningar.

Paxton påpekar att flera familjer som fått medicinen har rapporterat om dess ineffektivitet. Företagen anklagas nu för bedrägeri gentemot hälsoförsäkringsprogrammet.

“Bedrar vår stat”

Det är chockerande hur långt detta företag och dess ledning gick för att bedra vår stat och de patienter som tar detta läkemedel, säger Paxton i ett pressmeddelande och fortsätter:

Läkemedelsföretag som missbrukar allmänhetens förtroende och skadar befolkningen i Texas kommer att ställas inför rätta med lagens strängaste straff.

Pfizer har i ett uttalande sagt att man vid flera tillfällen granskat anklagelserna och inte funnit något som påverkar produktens säkerhet. Företaget uttrycker även att man tror att fallet kommer att avfärdas. Tris Pharma förnekar också anklagelserna.

Enligt Pfizers årsredovisning för 2022 har företaget mottagit en stämning från federala åklagare i New York angående sin relation med Tris Pharma och produktionen av Quillivant under 2018, men har inte erhållit ytterligare information sedan dess.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!