Ted Kaczynski är död

publicerad 12 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Ted Kaczynski betraktades som en av USA:s farligaste män.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den så kallade Unabombaren Ted Kaczynski led sedan en tid tillbaka av allvarlig cancer, och ska själv ha valt att avsluta sitt liv under natten till lördagen.

Mellan 1978 och 1995 var Ted Kaczynski en av USA:s allra mest efterlysta män. Kaczynski, som hade en bakgrund som universitetslektor i matematik, genomförde under denna period 16 bombdåd mot personer och företag. Han ansåg att dessa bidrog till att normalisera och främja den moderna teknologins utbredning och betraktade dem som medskyldiga till förstörelsen av naturen och den naturliga världen.

23 personer skadades och tre personer avled i bombdåden innan han slutligen kunde gripas 1996 – efter att hans egen bror lämnat in ett tips till FBI om att Ted var den trolige Unabombaren. Brodern hade känt igen vissa formuleringar i Unabombarens manifest och insåg att dessa var närmast identiska med hur Ted brukade formulera sig.

Eftersom Ted Kaczynski erkände sig skyldig till alla anklagelser slapp han också dödsstraff och dömdes istället till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

I december 2021 stod det klart att han led av allvarlig cancer, och detta tros också vara skälet till att han tog livet av sig under natten till lördagen.

Förutom sina bombdåd är Kaczynski idag känd runt om i världen för sitt manifest Industrial Society and Its Future och andra skrivna texter där han går till hård attack mot industrisamhället och modern teknologi. Han argumenterar där för att dessa inte bara dödar naturen utan även orsakar mänskligheten ofrihet och ett mycket stort psykiskt och fysiskt lidande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!