Syrisk tonåring planerade terrordåd i Norge

publicerad 30 juni 2021
Oslo.

En 16-årig ung man från Syrien har dömts till fem års fängelse för försök till terrorbrott i Norge. Den syriske ynglingen planerade att utföra sitt attentat med sprängmedel eller gift och ska även haft samröre med Islamiska Staten.

Enligt den norska tingsrättsdomaren Ingvild Boe Hornburg har ynglingen ”trots sin unga ålder” fattat ett medvetet beslut att genomföra ett terrordåd i landet – även om de konkreta planerna inte var färdigställda.

16-åringen ska också ha delat propaganda från Islamiska Staten, varit aktiv i IS-grupper på internet och fört över pengar till en hemsida som arbetar med att sprida propaganda för terrororganisationen.
Den syriske ynglingen hävdar själv att han aldrig velat skada någon men erkänner att han tillverkat ett gift baserat på nikotin.

– Jag gjorde giftet av ren nyfikenhet, hävdade han med hjälp av en tolk i domstolen.

Eftersom han påstås vara endast 16 år gammal så döms han till fem års fängelse istället för 10 – vilket hade blivit fallet om han varit vuxen.

Förutom giftet ska ynglingen även ha haft planer på att tillverka en bomb som skulle användas vid ett sprängdåd. Ritningarna på denna bomb hävdar syriern att han laddade ner från internet för att han var ”uttråkad”.

Det är oklart om den unge syriern när han greps hade hunnit välja ut en särskild plats där han skulle genomföra sitt terrordåd eller om han helt enkelt inte kommit så långt i sin planering.

Noterbart är att tre av de fem år han ådömts är villkorliga – han kommer alltså att släppas ut redan efter två års fängelse. Ändå är den norska åklagaren nöjd med domen.

– Jag förstår det som att 16-åringen har dömts i enlighet med åtalet och i så fall är vi väldigt nöjda med att domstolen använde samma värdering av bevismaterialet som åklagarmyndigheten, säger åklagaren Marit Formo till VG.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!