Studenter tog foto utan mask – kastas ur skolan

Coronarepressionen

publicerad 11 maj 2021
- av Isac Boman
Bilden som ledde till avstängningen.

Tre kvinnliga studenter vid University of Massachusetts Amherst har stängts av från skolan resten av terminen. Deras brott? De tog ett foto tillsammans utomhus, utan att ha på sig masker.

Enligt det konservativa nyhetsmagasinet The Blaze var fotografiet där studenterna inte bar ansiktsmask skäl nog för att nu stänga av de tre unga kvinnorna resten av terminen. För studenterna innebär det att de går miste om alla kurspoäng och dessutom förlorar de 16 000 dollar som de redan betalat i terminsavgift.

Fotot laddades upp på Instagram och ”rapporterades” av en okänd angivare till ansvariga på universitet som i sin tur valde att stänga av de unga kvinnorna.

– Det var ett foto som skickades till administrationen med de här flickorna utomhus utanför Campus på en lördag, berättar mamman till en av studenterna.

Pappan till en annan av studenterna menar att han inte förstår vad hans dotter gjort för fel och påpekar att hon är en mönsterstudent som tagit sina studier på stort allvar.

Eleverna ska omedelbart efter att fotografiet kom till ledningens kännedom ha avlägsnats från studentboendet och tvingats återvända hem till sina föräldrar. De är heller inte välkomna att närvara under den innestående terminen.

Enligt The Blaze får de inte avsluta sina kurser eller genomföra slutproverna – något som riskerar att ge dem långtgående negativa akademiska konsekvenser för framtiden.

Enligt en förälder tvingas de istället söka om till utbildningen nästa termin – och då betala ytterligare 16 000 dollar, nästan 125 000 kronor.

– Dessa vackra unga kvinnor som är hedersstudenter har nu fått ett helt akademiskt år bortryckt och deras vägar till högre utbildning krossade på grund av av påstådda covid-brott, konstaterar en förälder och en annan beskriver det hela som ”förkrossande”.

Universitetet vill inte kommentera den drakoniska åtgärden i detalj, men hävdar att det är av yttersta vikt att riktlinjerna och hälsoprotokollen följs och att det blir ”konsekvenser” för dem som inte åtlyder dessa i detalj.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.