MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 15 mars 2025

lördag 15 mars 2025

Student bröt mot coronarestriktionerna – tvingas böta 75 000

Coronarepressionen

publicerad 28 oktober 2020
– av Markus Andersson
Uppgiven kvinna.

Den 22-årige studenten Carys Ann Ingram tvingas böta 6600 pund efter att ha bedömts brutit mot karantänskraven på ön Jersey. Hennes brott är att hon inte satt sig i självisolering efter ankomst utan istället bland annat besökt en restaurang och en väns hus.

Att Ingram bötfälldes berodde på att själv lade upp bilder på sin Instagram när hon var ute och åt på restaurang, bilder som sedan anmäldes till myndigheterna som i sin tur konstaterade att hon brutit mot den hårda repressionen.

Förutom att ha besökt en vän och ätit på en restaurang så ska hon också ha besökt affärer på Jersey. Enligt Daily Mail åkte Ingram till Jersey för att besöka sin familj och skulle enligt det hårda regelverket självisolera sig tills dess att hon testat negativt för coronaviruset två gånger eftersom en annan passagerare på planet testat positivt för viruset.

Enligt myndigheterna på Jersey försökte man flera gånger få kontakt med Ingram utan att lyckas och hon arresterades sedermera. Hade hon inte godtagit bötesbeloppet så hade hon istället dömts till ett halvår i fängelse.

– Det är mycket tråkigt att någon är beredd att riskera hälsan på andra öbor efter att de informerats om att de behöver självisoleras. Bötesbeloppet visar att vi kommer att fortsätta åtala de som bryter mot lagen. Alla som har haft direkt kontakt med en coronasmittad person måste förstå vikten av att följa de officiella hälsoråden och att följa lagen, kommenterar Caroline Maffia, ansvarig för spårning och övervakning av coronasmittade på ön.

På sociala medier och kommentarsfält går åsikterna om det stora bötesloppet isär, vissa menar att den unga kvinnan får skylla sig själv medan andra anser att konsekvenserna är helt orimliga.

Så vem är offret för det här brottet? Har någon skadats eller varför bötfälls hon? Jag tycker synd om henne, den här typen av bötesbelopp är orimligt, särskilt för en sjukdom som är mindre dödlig än influensan som ingen bötfälls för. Jag tycker inte man ska bötfällas om man reser och är smittad med influensa heller”, skriver en person i kommentarsfältet.

Jersey är ett självstyrande område utanför Normandies kust och ingår varken i EU eller i Storbritannien, istället lyder man som kronbesittning direkt under den brittiska kronan.

Biden ”förhandsbenådar” Fauci

Coronarepressionen

publicerad 20 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Fauci och Biden diskuterar covidpolitik i Vita huset, juli 2021.

Under sina sista timmar som USA:s president utfärdade Joe Biden den 20 januari 2025 preemptiva (förebyggande) benådningar för flera framstående personer, som även inkluderar den kontroversielle smittskyddschefen Anthony Fauci.

Åtgärderna beskrivs som ”preemptiva” och syfta till att skydda honom och ett antal andra tjänstemän från potentiella rättsliga åtgärder som den tillträdande presidenten Donald Trumps administration skulle kunna tänkas initiera.

Anthony Fauci, tidigare smittskyddschef och regeringsrådgivare under coronarepressionen, blev bland annat ökänd för allmänheten i och med den amerikanska smittskyddsmyndigheten NIAID:s delaktighet i forskningsprojekt kring coronavirus på det ökända Wuhan-laboratoriet i Kina, samt för sina nära band med läkemedelsjättarna och globalistiskt inriktade vaccinlobbyister som Bill Gates.

Fauci benådas nu i sista stund ”preemptivt” av president Joe Biden som avgår senare idag. Därtill får bland andra även general Mark Milley, tidigare ordförande för Joint Chiefs of Staff, en benådning. De har tidigare varit föremål för kritik från Trump-administrationen och Trump har offentligt uttryckt avsikter att rikta rättsliga åtgärder mot dem båda vid sitt återinträde i Vita huset.

Utöver Fauci och Milley inkluderar benådningarna även lagstiftare och andra tjänstemän som tjänstgjorde i representanthusets undersökande kommitté gällande stormningen av Capitolium den 6 januari 2021, samt poliser som vittnade under utredningen, rapporterar Reuters.

Joe Biden betonade i samband med benådningarna ”vikten av att skydda offentliga tjänstemän från hot och politiskt motiverade åtal”.

Förebyggande benådningar ovanligt

Preemptiva benådningar är ovanliga och starkt omdebatterade, eftersom de utfärdas innan några formella anklagelser har riktats mot individerna. Biden betonar att dessa benådningar inte innebär något erkännande av skuld, utan är avsedda att förhindra orättvisa rättsliga processer. Dessa hänvisar man till den tillträdande presidenten Donald Trump, som tidigare indikerat att han avser att rikta in sig på politiska motståndare och överväga benådningar för dem som var inblandade i händelserna vid Kapitolium den 6 januari 2020.

Joe Bidens benådningsrusch markerar en ovanlig användning av presidentens benådningsmakt, där observatörer noterar att detta kan bli ett riktmärke för framtida administrationer i hanteringen av politiska meningsskiljaktigheter.

Biden är sammantaget den amerikanske president som benådat flest personer under en mandatperiod, inklusive sonen Hunter Biden som varit inblandad i flera korruptionsskandaler bland annat via det ukrainska gasbolaget Burisma.

Sri Lanka tvingade fram likbränningar under covid – ber nu om ursäkt

Coronarepressionen

publicerad 26 juli 2024
– av Jan Sundstedt
Representanter för Sri Lankas muslimska befolkning menar att man fortfarande är "traumatiserade".

Sri Lankas regering har i dagarna formellt bett om ursäkt till landets muslimska minoritet för att ha tvingat fram likbränningar av påstådda Covid-19-offer. Företrädare för landets muslimska råd lovar nu att stämma ”två av de mest drivande forskarna som låg bakom regeringens policy om tvångskremationer”.

Ursäkten kommer efter månader av internationell kritik men tycks inte helt ha lyckats läka de sår som den kontroversiella policyn orsakat.

Sri Lankas muslimska befolkning på cirka 2,2 miljoner individer har enligt företrädare fortfarande svårt att bearbeta det ”trauma” som man menar orsakades av regeringens tidigare policy.

Under den av WHO förmenta och av kritiker ifrågasatta ”pandemin”, tvingades Sri Lankas muslimer motvilligt se på när muslimska avlidna kremerades. Något som går stick i stäv med muslimska traditionella begravningsriter.

Enligt en talesman för Sri Lankas regering har regeringen nyligen utfärdat en ursäkt angående den obligatoriska kremeringspolitiken under Covid-19-repressionen.

Hilmy Ahamed, talesman för Muslim Council of Sri Lanka, kommenterar uttalandet och situationen.

Vi kommer nu att stämma två av de mest drivande forskarna – Meththika Vithanage och Channa Jayasumana – som låg bakom regeringens policy om tvångskremationer. Vi kommer också att kräva ersättning.

Ny lag ska skydda

Regeringen har låtit meddela att en kommande lagändring ska garantera rätten till begravning eller kremering, för att säkerställa att muslimers eller andra gruppers begravningsseder inte åsidosätts i framtiden. Det betonas att den nya lagen syftar till att ”skydda begravningsritualerna för muslimer samt andra samhällsgrupper”.

Ex-president Gotabaya Rajapaksa har, trots kraftfulla internationella invändningar, tidigare stått upp för förbudet. Kritiker menar emellertid att hans beslut bröt mot muslimska begravningsnormer och bidrog till ytterligare lidande under en redan svår tid.

Rajapaksa har försvarat sin politik genom att hävda att han följde ”expertvittnesmål” från Vithanage. Vithanage har dock ingen medicinsk bakgrund, vilket har väckt ytterligare frågor kring beslutets legitimitet.

I februari 2021, efter en vädjan från Pakistans premiärminister Imran Khan, stoppades tvångskremationerna. Begravningar tilläts senare i det avlägsna Oddamavadi-området under strikt militär övervakning, men utan att familjerna fick delta i ceremonierna.

Gotabaya Rajapaksa tvingades avgå för två år sedan efter omfattande protester mot hans regering och en pågående ekonomisk kris som lett till en akut brist på mat, bränsle och mediciner i landet.

Australisk delstat tvingas lämna ut hemliga covid-dokument

Coronarepressionen

publicerad 1 juni 2024
– av Markus Andersson
Covid-restriktionerna i delstaten Victoria var bland de hårdaste i hela världen.

Hemliga regeringsdokument bakom den australiska delstaten Victorias långtgående och hårt kritiserade Covid-nedstängningar kommer att offentliggöras efter att delstatens hälsodepartement förlorat en nästan fyra år lång kamp om att fortsätta hålla dem dolda.

Delstatens huvudstad, Melbourne, införde några av världens hårdaste och mest långtgående covid-restriktioner och nedstängningen var också den längsta i hela världen. Denna vecka beordrade en domare departementet att behandla förfrågningar om informationsfrihet, som den tidigare domstolen frenetiskt vägrat, angående de genomgångar som lämnats till hälsoministern och andra folkhälsochefer kopplade till de ”folkhälsodirektiv” som togs fram under 2020.

Redan 2020 krävde den liberale parlamentsledamoten David Davis, med hänvisning till flera lagar, att genomgångarna skulle överlämnas och offentliggöras – tre förfrågningar gjordes också under sommaren och ytterligare en senare i december.

Hälsodepartementet vägrade dock och hävdade att arbetet skulle ”väsentligt och på ett orimligt sätt avleda resurser” från annat arbete, varpå David begärde en granskning av Victorias informationskommissionär, denne fattade dock inte något beslut i frågan inom utsatt tid, varför ärendena istället togs till domstolen.

Påstods ta fyra år

Där hävdade Victorias chef för covid-hantering, Jeroen Weimar, att det skulle ta cirka 200 veckor (eller fyra år) att behandla förfrågningarna. Andra makthavare påstod att kostnaden skulle uppgå till tiotusentals dollar, och ville med hänvisning till detta inte lämna ut informationen.

Domaren, Caitlin English, anser dock inte att ursäkterna är godtagbara skäl för avslag och sa i sitt beslut att hon inte trodde att departementet gjort en rimlig uppskattning av de resurser som krävdes för att behandla begäran – samt poängterade det ”starka allmänintresset” för att informationen offentliggörs.

Domaren medgav att de resurser som krävdes för att behandla begäran var betydande, men menade att detta ändå var fullt hanterbart.

Avdelningen, som bär bevisbördan, har inte övertygat mig om bevisen för att arbetet med att behandla begäran väsentligt och orimligt skulle avleda byråns resurser från dess övriga verksamhet. Jag uppmanar byrån att behandla Davis begäran”, konstaterade hon bland annat.

Tusentals sidor

Beslutet innebär att över 115 genomgångar som stödde delstatsregeringens ”folkhälsodirektiv” under covid-nedstängningarna kan komma att släppas – dessa är i genomsnitt på 40 till 60 sidor vardera.

David Davis. Foto: faksimil/Instagram

Davis menar att det finns ett mycket stort allmänintresse att handlingarna lämnas ut, särskilt med tanke på hur ovanligt hård covid-repressionen var i Victoria, jämfört med många andra platser.

Han pekar vidare på att det finns mycket begränsat med offentliggjord information som motiverar varför denna typ av restriktioner behövdes, samt att det finns ett stort intresse från allmänheten att få se resonemangen och den data som motiverat repressionen.

– Människor dog i onödan, vi vet det från hotellkarantänen, vi vet att många företag stängdes i onödan på grund av nedstängningsorder som inte tillät dem att fungera. Människor har rätt att få veta, kommenterar oppositionsledaren John Pesutto.

Han spekulerar vidare i att oviljan att lämna ut dokumenten beror på att myndigheterna inte ville att deras resonemang kring nedstängningspolitiken skulle avslöjas som bristfälliga eller undermåliga.

Inga livstecken från kinesisk medborgarjournalist

Coronarepressionen

publicerad 21 maj 2024
– av Jan Sundstedt
Zhang Zhan var en av de kineser som direktsände filmat material från Wuhan.

Medborgarjournalisten och visselblåsaren Zhang Zhan dömdes 2020 till fyra års fängelse för att ha ”sökt bråk och provocerat fram problem” i samband med att hon direktrapporterade på plats från coronautbrottet i Wuhan, tidigare samma år.

Zhan skulle ha blivit frisläppt för en dryg vecka sedan, men har varken hörts eller synts till, och det är oklart vad som har hänt.

Enligt västerländska medier och människorättsorganisationer greps och dömdes Zhan för att ha rapporterat om covid-utbrottet och Kinas repressiva nedstängningspolitik. Enligt Amnesty International ska hon också ha torterats i månader innan hon dömdes.

Från kinesiskt håll presenterar man en annorlunda bild, och menar att Zhang Zhan inte alls ägnade sig åt journalistik utan spred ”obekräftade rykten och beskyllningar” där syftet var att skada Kina, och att det var därför hon dömdes.

Det slutar med att Kinas insatser mot epidemin förringas. Det är hennes rapporter som skyller på regeringen som uppmuntrade västerländska politiker att ventilera sina ideologiska fördomar mot Kina”, uppgav statskontrollerade China Daily.

Ingen kontakt

Den 13 maj skulle Zhan ha frigetts – men det är oklart om så faktiskt har skett och vart hon i så fall tagit vägen. Internationella medier, människorättsgrupper och andra aktörer har försökt komma i kontakt med 40-åringen utan att lyckas.

Ren Quanniu, en före detta advokat som tidigare representerat Zhang, bekräftar att han inte lyckats nå hennes far och har uttryckt oro för att journalisten kan ha hamnat under någon annan form av polisiär kontroll efter sin fängelsevistelse.

Shen Yanqiu som skulle följa med familjen och möta Zhang vid fängelset vägrar också att prata med utländska journalister, och berättar kort att hon blivit ”inbjuden att dricka te” – en vanlig eufemism för polisförhör.

USA ”djupt oroade”

Zhangs föräldrar har heller inte velat prata med medier eller aktivister, telefonsamtal till brodern har lämnats obesvarade, och varken fängelseledningen eller Kinas utrikesministerium har svarat på några frågor om fallet.

USA är djupt oroat över rapporterna om att den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan har försvunnit efter att hon förväntades friges från Shanghais kvinnofängelse den 13 maj efter fyra års fängelse på grund av anklagelser i samband med hennes rapportering om utbrottet av covid-19 i Wuhan”, skriver den amerikanska ambassaden i ett pressmeddelande.

I sammanhanget kan nämnas att Zhang inte var den enda kinesiska journalist som fängslades i samband med sin covid-rapportering. I april förra året släpptes exempelvis journalisten Fang Bin efter att ha dömts till tre års fängelse – även han dömdes för att ha ”sökt bråk och provocerat fram problem”.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend