I spåren efter Irakkriget har många otäcka upptäckter gjorts. Staden Falluja där intensiva strider mellan irakiska och amerikanska trupper pågick under november 2004 verkar ha varit något av en testzon för nya vapen och metoder.
Vit fosfor
Det finns mängder av bilder på brännskadade irakier från Falluja, många civila och barn. Bilder av fällning av fosfor över Irakiska städer finns också. Men någon koppling mellan fosforets uttalade användningsområde att lysa upp områden och användning av vit fosfor mot människor har tidigare inte erkänts.
Amerikanska officer medgav dock i den amerikanska militärtidskriften Field Artillery att användningen av vit fosfor har varit mycket effektiv och hävdar att det även använts för att döda.
– We fired “shake and bake” missions at the insurgents, using WP (vit fosfor) to flush them out and HE to take them out, skrev de.
Många soldater som deltog vid striderna i Irak har också vittnat om användningen av vit fosfor. USA:s armé har hävdat att vit fosfor endast använts för att belysa slagfält. Men i praktiken fälldes den vita fosforn över städer som Falluja där tusentals civila befann sig. Först den 16 november 2005 erkände den amerikanska regeringen officiellt att Falluja bombats med vit fosfor.
Radioaktiva vapen
Professor Christopher Busby, expert på strålning, har genomfört studier på befolkningen kring Falluja och funnit chockerande resultat. Något har också skadat befolkningen som var ännu värre än vit fosfor.
Andelen fall av t.ex. leukemi är 38 gånger högre än väntat baserat på hur det ser ut i Egypten. När det gäller bröstcancer var förekomsten tio gånger så stor, barncancer 14 gånger så stor osv.
– Man har inte hittat något liknande i någon epidemiologisk studie någonsin. En mer omfattande genetisk skada i en befolkning har aldrig konstaterats. Det är värre en Hiroshima, säger professor Busby.
I undersökningar av rasmassor och kroppsdelar hittades uran vilket var det enda ämne som kunnat förklara alla missbildningar och all cancer.
I kriget har invasionsstyrkorna använt vapen med uran. Stridsvagnar, ammunition och robotar med uran har använts med förödande dödlig effekt. Uranet brinner lång tid efter att målet träffats och orsakar stora “andrahandsskador”. Uranet orsakar radioaktiv strålning för lång framtid och är nästan omöjligt att sanera.
Nu arbetar advokater på att kunna ställa de som använt utarmat uran i krig inför rätta för krigsbrott.
Francis Boyle är advokat och professor i internationell rätt och samtidigt specialist på krigsrättegångar. Han menar att uranammunition är ett brott mot Haagkonventionerna från 1907 och Genéveprotokollet från 1925.
– Att använda utarmat uran är definitivt ett krigsbrott.
Men att ställa USA:s regering inför rätta, speciellt Pentagon tror han är mycket svårt.
– De skriver sina egna lagar.
2010 medgav även Storbritanniens försvarsminister att man använt utarmat uran i Irak.
Lidandet i spåren efter Irakkriget är enorma. Det kan dröja mycket längre innan något åtal kan bli aktuellt för de som gjort sig skyldiga till krigsbrott under kriget.
Fakta vit fosfor:
Vit fosfor (även kallad gul fosfor), som var den första formen av fri fosfor att upptäckas (år 1669), sänder ut ett blekt ljus vid kontakt med luft (eftersom luft innehåller syre) och har på grund av detta fått sitt namn från Φωσφόρος som är grekiska och betyder ljusbäraren (latin: Lucifer), vilket syftar på "Morgonstjärnan", alltså planeten Venus.
Vit fosfor används bland annat i brand- och rökgranater. Det självantänder snart om det förvaras i luft och är mjukt som ost. För att kunna skäras utan att antändas måste vit fosfor skäras under vatten. Vit fosfor är mycket giftigt. Tillsammans med syre brinner fosfor till en vit rök av fosforpentoxid, som kraftigt drar till sig vatten varvid det under värmeutveckling bildas fosforsyra.
Fakta uran:
Uran är en metall som främst används i kärnkraftverk. En del anrikas och används som bränsle. Resten är radioaktivt avfall, så kallat utarmat uran. Detta avfall är dyrt och besvärligt att hantera varför USA:s armé börjat använda detta uran i pansarfordon och ammunition etc.
Källa: Wikipedia