Utrikes

Storbritannien uppgraderar sina kärnvapen i hemlighet

Storbritannien håller för närvarande på att uppgradera sin arsenal av kärnvapen och utvecklar samtidigt en ny sorts stridsspets. Detta trots att parlamentet inte har gett sitt medgivande till upprustningen.

Enligt källor är den nya stridsspetsen som utvecklas både mer träffsäker och kraftfullare än tidigare varianter och går under namnet ”Mark 4A”, rapporterar Russia Today.
Mer än en miljard kronor har redan spenderats på att utveckla kärnstridsspetsen och omkring 360 miljarder kommer att avsättas för att bekosta ersättandet av flottan med kärnvapenbestyckade ubåtar, enligt en rapport från Nuclear Information Service.

Försvarsministeriet vill dock inte kommentera några kostnader och samtidigt menar kärnvapenmotståndare att slutsumman kan komma att landa på närmare 2 500 miljarder kronor.

I veckan har också aktivister hållit protester mot hemlighetsmakeriet och upprustningen och krav har framförts på att Storbritannien borde rusta ner och helt avskaffa sin kärnvapenarsenal.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!