Storbritannien uppgraderar sina kärnvapen i hemlighet

publicerad 14 juni 2016

Storbritannien håller för närvarande på att uppgradera sin arsenal av kärnvapen och utvecklar samtidigt en ny sorts stridsspets. Detta trots att parlamentet inte har gett sitt medgivande till upprustningen.

Enligt källor är den nya stridsspetsen som utvecklas både mer träffsäker och kraftfullare än tidigare varianter och går under namnet ”Mark 4A”, rapporterar Russia Today.

Mer än en miljard kronor har redan spenderats på att utveckla kärnstridsspetsen och omkring 360 miljarder kommer att avsättas för att bekosta ersättandet av flottan med kärnvapenbestyckade ubåtar, enligt en rapport från Nuclear Information Service.

Försvarsministeriet vill dock inte kommentera några kostnader och samtidigt menar kärnvapenmotståndare att slutsumman kan komma att landa på närmare 2 500 miljarder kronor.

I veckan har också aktivister hållit protester mot hemlighetsmakeriet och upprustningen och krav har framförts på att Storbritannien borde rusta ner och helt avskaffa sin kärnvapenarsenal.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.