Storbritannien förkastar Tegnell-strategin – hundratusentals döda kunde blivit följden

Coronavirusets spridning

publicerad 18 mars 2020
- av Isac Boman
Coronapandemin
Med den svenska strategin skulle 250 000 britter dö, menar forskare vid Imperial College.

Brittiska experter menar att den svenska Folkhälsomyndighetens strategi att sprida viruset för att uppnå flockimmunitet kommer att misslyckas och skulle leda till hundratusentals döda i Storbritanniens fall.

Storbritannien väljer nu att överge den svenska strategin och istället ta efter Kina och Italien där man istället försöker minimera den sociala kontakten mellan människor och på så sätt kväva smittspridningen. Detta efter att man konstaterat att landet skulle kunna drabbas av över 250 000 dödsfall med den tidigare strategin. Forskare vid Imperial College London har därtill tagit fram en rapport som visar att den brittiska intensivvården kommer att överbelastas extremt hårt vid en fri smittspridning.

– Vi förväntade oss att det skulle byggas upp en flockimmunitet, men nu inser vi att det inte är möjligt att genomföra en sådan sak, sade professor Azra Ghani under en presskonferens.

Istället vill Storbritannien isolera det brittiska folket i upp till 18 månaders tid när man hoppas att ett vaccin finns tillgängligt eller att viruset har utrotats på egen hand. Forskargruppen konstaterar också att även om vårdplatser skulle finnas så skulle strategin med att skapa flockimmunitet genom masspridning också leda till omkring 1,2 miljoner döda amerikaner.

Anders Tegnell säger till TT att forskarna ifråga förvisso är ”duktiga”, men han anser också att beräkningarna är mycket osäkra och att det är svårt att veta vad utfallet i verkligheten blir.

– Det svåra nu är att grunddatan är så osäker. Vi vet helt enkelt inte hur det kommer att gå förrän efteråt. Det här är duktiga forskare, men de har räknat fel förut. De har tidigare gjort en studie av ebolaepidemin i Västafrika som slog helt fel, vilket visar hur svårt detta är. Ingen vet, helt enkelt. I den här studien har de räknat högt.

Den mycket hårt kritiserade svenske statsepidemiologen säger i en kommentar till TT så sent som igår att han inte ser några anledningar att göra stora förändringar i Sveriges strategi och att det inte är aktuellt att stänga gränser eller sätta städer i karantän. Trots Tegnells uttalande väljer dock Sveriges regering att stänga gränsen redan imorgon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.