Spanskt tåg spårade ur i 220 km/h

Minst 80 människor dog och 143 skadades när ett tåg spårade ur i Santiago de Compostela i norra Spanien. Olyckan inträffade under onsdagskvällen, rapporterar internationella medier.

publicerad 26 juli 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det åtta vagnar långa tåget spårade ur och träffade en vägg. Kort efteråt fattade tåget eld. Det är en av Europas värsta järnvägskatastrofer någonsin. Krocken var så stor att en vagn flög flera meter upp i luften och landade på andra sidan av en hög betongbarriär, skriver Reuters.

En talesman för den regionala regeringen i Galicien säger att tåget körde i 220 kilometer i timmen när det spårade ur. Hastighetsbegränsningen för den kurva där tåget spårade ur var 80 kilometer i timmen.

Enligt tidningen El Pais har Francisco José Garzón Amo, 52, som körde tåget skrutit så sent som i mars på sin Facebook att ha kört tåget i 200 kilometer i timmen. Detta genom att publicera en bild på hastighetsmätaren.

“Tänk vilken känsla det skulle vara att köra förbi polisen och köra så fort att deras hastighetsmätare går sönder. Hehe, det skulle bli dryga böter för Renfe”, skriver tågföraren i en kommentar till Facebookinlägget.

Tågföraren alkoholtestades efter olyckan men provresultaten var negativa. Han har enligt uppgifter till tidningen El Pais delgivits misstanke om brott av spansk polis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!