Spanska karantäntrotsare får tillbaka böter

Coronarepressionen

publicerad 26 oktober 2021
- av Markus Andersson
Spansk kvinna visar sitt missnöje med repressionen.

Samtliga spanska medborgare som bötfällts under coronarepressionen får nu tillbaka hela bötesbeloppet. Detta följer på att en domstol kommit fram till att inskränkningarna av medborgarnas friheter brutit mot grundlagsskyddade rättigheter.

Mellan den 14 mars till den 21 juni 2020 bötfälldes spanska medborgare över 1,1 miljoner gånger för att ha brutit mot olika coronarestriktioner och regelverk som infördes av de spanska makthavarna. Bland annat fick spanjorerna under en period inte ens lämna sina hem om de saknade av statsmakten godkända skäl till detta.

Nu har Spaniens högsta domstol kommit fram till att begränsningarna stred mot folkets grundläggande rättigheter och att de böter som delades ut därför också ska strykas och betalas tillbaka.


Annonser:


Redan när repressionen infördes varnade experter och domare för att coronapolitiken bröt mot den spanska konstitutionen och att politiker och myndigheter inte hade någon rätt att beordra människor att isolera sig i sina hem.

Det nationalkonservativa partiet Vox är den politiska kraft som kanske lagt mest energi på att exponera den spanska regeringens illegitima repression av den egna befolkningen. Man har bland annat lämnat in den stämningsansökan som ledde till att Högsta domstolen granskade repressionen och man kräver även att Spaniens premiärminister Pedro Sanchez avgår.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.