Socialdemokraternas partiledare i Italien smittad av coronaviruset

Coronavirusets spridning

publicerad 8 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Nicola Zingaretti hålls isolerad i sin bostad.

Nicola Zingaretti, partiledare för det socialdemokratiska regeringspartiet i Italien, har drabbats av coronaviruset och hålls isolerad i sitt hem.

Italien är det land i Europa som har drabbats hårdast av covid-19, mer känt som coronaviruset, med över 4 600 bekräftade fall. Bland de smittade finns en av landets viktigaste politiker, Nicola Zingaretti, partiledare för Demokratiska partiet som sitter i landets regering tillsammans med Femstjärnerörelsen.

Den 45-årige Zingaretti uppges smittan till trots vara i gott tillstånd. I en Facebookvideo från sin bostad uppmanade han det italienska folket att fortsätta kämpa mot smittan och följa myndigheternas direktiv.

Jag har sagt det förut, ingen panik. Låt oss kämpa. Jag kommer att föregå med gott exempel och följa det regelverk som läkare och forskare har satt, sade Zingaretti i en Facebookvideo, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Zingaretti sade även att de människor som han varit i kontakt med de senaste veckorna undersöks för viruset. Tidigare har industriminister Stefano Patuanelli hållits isolerad i sitt hem efter att en av hans assistenter bekräftats bära coronasmittan.

Till följd av coronavirusets framfart i Italien har stora delar av landet lamslagits. Bland annat har samtliga skolor, universitet och biografer stängs ner för att förhindra smittorisken. Även fotbollsmatcherna i Serie A har antingen ställts in eller spelats inför tomma läktare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!