Snowden har landat i Moskva – ansökt om asyl i Ecuador

publicerad 23 juni 2013

Edward Snowden, 30, har landat i Moskva efter att han lämnade Hongkong på söndagsmorgonen. Enligt internationella medier kommer han att flyga till Kuba och sen till antingen Venezuela eller Ecuador.

USA har väckt åtal mot Edward Snowden och krävde tidigare att Hongkong utlämnar honom till dem men fick avslag på sin uppmaning då den ”inte fullt ut uppfyllde kraven för Hongkongs lag”. Edward Snowdens plan landade på Sjeremetievo internationella flygplats i Moskva på söndagseftermiddagen.

Foto: Flickr/Aero Icarus/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/Aero Icarus/CC BY-SA 2.0

I ett uttalande från Wikileaks bekräftar juristen Baltasar Garzon att Snowden kommer att flyga till Ecuador och söka politisk asyl där.

”Wikileaks juridiska team och jag är intresserade av att värna om Snowdens rättigheter och skydda honom. Vad som görs mot Snowden och Julian Assange är ett angrepp mot folket”, skriver han i det skriftliga uttalandet.

Enligt en källa till Russia Today har en läkare vid Ecuadors ambassad undersökt Snowden på flygplatsen. En Ecuadoriansk diplomatbil kan även synas utanför flygplatsen, redo att hämta upp Snowden, rapporterar den statsfinansierade kanalen.

Ecuadors utrikesminister, Ricardo Patino Aroca, skriver på Twitter att Edward Snowden ansökt om politisk asyl i landet.

 

CNN rapporterar även att Snowden ska ha bett Wikileaks om hjälp. En av Wikileaks legala rådgivare, den brittiska journalisten Sarah Harrison, är med Snowden för att eskortera honom till slutdestinationen.

Tidigare under söndagen påstod norska Piratpartiets ledare Øystein Jakobsen att han skulle möta upp Snowden i Oslo, där Snowden skulle mellanlanda för att sedan flyga vidare till Island och Reykjavik.

– Vi har följt utvecklingen noga angående Snowden, och nu är det bekräftat att han har lämnat Hong Kong. Våra kontakter i Piratpartiet Network International säger att han kommer att landa i Moskva och sedan flyga vidare till Oslo och sedan till Island, sade Jakobsen till norska NRK.

Edward Snowden läckte uppgifter från amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA som visade hur USA övervakade vanliga privatpersoners internettrafik. Det har fått honom att bli både hatad och älskad.

Wikileaksgrundaren Julian Assange uppmanade i ett uttalande på lördagen folk att stödja Edward Snowden.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.