New York Times: “Hemlig pro-ukrainsk grupp kan ha sprängt Nord Stream”

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 8 mars 2023
- av Markus Andersson
Gasläcka efter explosion vid Nord Stream 2.

En månad efter att den prisbelönte journalisten Seymour Hersh rapporterat om att USA och Norge låg bakom attacken mot Nord Stream, går New York Times och anonyma amerikanska underrättelsekällor nu ut och påstår att det istället kan ha varit en okänd och icke namngiven pro-ukrainsk grupp, och ”motståndare till Putin”, som genomfört attentatet. Någon faktisk information om gruppen kan dock inte presenteras.

Där Hershs rapport går in i detalj kring hur USA och Norge ska ha planerat operationen mot Nord Stream, och hur man praktiskt gått till väga, så är New York Times artikel betydligt mindre informativ. Man nöjer sig med underrättelsekällors påståenden som att, ”det saknas bevis för att president Volodymyr Zelenskyj eller hans främsta medarbetare var inblandade i operationen, eller att gärningsmännen agerade på uppdrag av någon ukrainsk regeringstjänsteman”.

Underrättelsekällorna hävdar enligt tidningen att ”det är mycket de inte känner till om gärningsmännen och deras kopplingar” men att ”nyligen insamlade underrättelser tyder på att de är motståndare till president Putin av Ryssland”.

Vad det är för grupp, vilka som är medlemmar i gruppen, hur operationen betalades eller genomfördes eller vem som beordrade den framgår dock inte. De amerikanska källorna vill heller inte berätta mer om sina underrättelser, hur man kommit över dessa eller vilka belägg man har för att uppgifterna är korrekta.

De har sagt att det inte finns några säkra slutsatser om detta, vilket lämnar öppet för möjligheten att operationen kan ha utförts i hemlighet av en proxystyrka med kopplingar till den ukrainska regeringen eller dess säkerhetstjänst”, skriver New York Times.

Tjänstemän som granskat underrättelserna har sagt att de trodde att sabotörerna troligen var ukrainska eller ryska medborgare, eller någon kombination av de två. Amerikanska tjänstemän sade att inga amerikanska eller brittiska medborgare var inblandade”, skriver tidningen vidare.

Efter New York Times artikel har president Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak gått ut på Twitter och deklarerat att man inte har någonting med sprängningarna av Nord Stream att göra. Man säger sig inte heller känna till några hemliga pro-ukrainska sabotagegrupper som genomför denna typ av attacker.

Fria Tider noterar att det det är intressant att ”den mystiska gruppen” varken påstås kunna “knytas till den ukrainska eller någon annan regering” och att New York Times och dess underrättelsekällor egentligen inte kan säga någonting om dem – förutom att de ogillar Vladimir Putin.

Hur sabotörerna skulle ha lyckas genomföra den avancerade aktionen utan hjälp av statliga aktörer framgår inte heller. Vad New York Times har för belägg för uppgifterna, om några, är även det oklart. Men underrättelsekällorna uppges bedyra att den amerikanska regeringen inte hade någonting med sprängningarna att göra”, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!