Utrikes

Seger för regeringen efter spännande valnatt i Norge

Erna Solberg, Norges statsminister

Norges liberalkonservativa regering, under ledning av statsminister Erna Solberg, kommer kunna fortsätta regera. Det står klart efter måndagens stortingsval.

Inför måndagens norska stortingsval var det inte säkert att de borgerliga partierna med Høyre i spetsen och statsminister Erna Solberg skulle fortsätta att regera. Arbeiderpartiet under ledning av Jonas Gahr Støre skulle enligt vissa flesta opinionsundersökningar kunna bilda en majoritetsregering.

Efter en spännande valnatt stod det tidigt på tisdagsmorgonen klart att Høyre och Erna Solberg kommer att kunna regera vidare med en majoritetsregering – bestående av Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre. För att nå en majoritet i stortinget krävs det 85 mandat. Enligt NRK får de borgerliga sammanlagt 89 mandat, medan oppositionen endast når upp till 81 mandat.

– Detta är en lagseger, sade Erna Solberg på Høyres valvaka under måndagsnatten.

– När vi nu fått stöd för fyra nya år beror det på att vi har levererat det vi lovade, och för att vi har mött svåra utmaningar och hanterat dem på vägen.

Arbeiderpartiet blir fortsatt största parti med 27,4 procent, men backar 3,5 procentenheter jämfört med valet 2013 och gör sitt sämsta val på 16 år. Høyre blir näst största parti med 25,1 procent och Fremskrittspartiet blir tredje störst med 15,3 procent.

Det kommunistiska partiet Rødt ökar med 1,3 procentenheter till 2,4 procent, och tar plats i folketinget. Det socialliberala Senterpartiet ökade med 4,9 procentenheter, mest av alla etablerade partier, och fick sammanlagt 10,3 procent. Miljøpartiet De Grønne når inte upp till fyraprocentsspärren med sina 3,2 procent, men tar plats i folketinget.

Valresultatet i sin helhet:

Arbeiderpartiet (Ap) 27,4% (-3,5)
Høyre (H) 25,1% (-1,7)
Fremskrittspartiet (FrP) 15,2% (-1,1)
Senterpartiet (Sp) 10,3% (+4,9)
Sosialistisk Venstreparti (SV) 6,0% (+1,9)
Venstre (V) 4,3% (-0,9)
Kristelig Folkeparti (KrF) 4,2% (-1,4)
Miljøpartiet De Grønne (MDG) 3,2% (+0,4)
Rødt (R) 2,4% (+1,3)
Övriga 1,8% (+0,2)

Liknande artiklar

Norge ska DNA-testa anhöriginvandrare Norges nya regering meddelade nyligen att man kommer genomföra en rad olika reformer. Bland annat DNA-testning av anhöri...
Spionmisstänkt norrman häktad i Ryssland En norrman sitter häktad i Ryssland misstänkt för att ha tagit emot hemliga dokument gällande den ryska flottan. En d...
Invandringen kommer att kosta 10 000 kronor extra ... Enligt Statistiska centralbyrån i Norge kommer massinvandringen till Norge att kosta 10 000 kronor extra per person varj...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!