Coronavirusets spridning

Ryssland skickar hjälp till New York i coronakrisen

Ryska medicinska förnödenheter landade under onsdagen med ett fullastat An-124-plan i New York. Det handlar bland annat om skyddsmasker, fläktar och antiseptika för att stöda hjälparbetet i den coronadrabbade miljonstaden.

I ett inlägg på Twitter klargjorde FN att syftet med hjälpoperationen är att stödja lokalsamhället och sjukhusen i New York och deras kamp mot spridningen av coronaviruset. Alla godkända hjälpmedel kommer omedelbart tas i bruk av behövande, enligt CNN.
Den ryska hjälpen kommer bara dagar efter att president Donald Trump talat med Vladimir Putin över telefon.

Så sent som i mars bad det amerikanska utrikesdepartementet diplomater världen över att göra förfrågningar om sjukvårdsmaterial från de länder de var stationerade i, men man sade då att man inte skulle be Ryssland om hjälp. Donald Trump säger nu att man är mycket tacksam för den omfattande flygplanslast med medicinsk utrustning som Ryssland skickat.

– Jag måste säga att vi har fantastiska relationer med många länder. Kina skickade oss grejer, vilket var fantastiskt. Ryssland skickade oss en väldigt väldigt stor flygplanslast med medicinsk utrustning vilket var väldigt snällt gjort, konstaterade den amerikanske presidenten.

Tidigare har Ryssland också skickat medicinsk hjälp till Italien. Då handlade det om sjukvårdspersonal, fordon för desinficering, övrig militär utrustning och 100 militära specialister inom virologi.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!