Ryssland skickar hjälp till New York i coronakrisen

Coronavirusets spridning

publicerad 3 april 2020
- av Per Nordin

Ryska medicinska förnödenheter landade under onsdagen med ett fullastat An-124-plan i New York. Det handlar bland annat om skyddsmasker, fläktar och antiseptika för att stöda hjälparbetet i den coronadrabbade miljonstaden.

I ett inlägg på Twitter klargjorde FN att syftet med hjälpoperationen är att stödja lokalsamhället och sjukhusen i New York och deras kamp mot spridningen av coronaviruset. Alla godkända hjälpmedel kommer omedelbart tas i bruk av behövande, enligt CNN.

Den ryska hjälpen kommer bara dagar efter att president Donald Trump talat med Vladimir Putin över telefon.

Så sent som i mars bad det amerikanska utrikesdepartementet diplomater världen över att göra förfrågningar om sjukvårdsmaterial från de länder de var stationerade i, men man sade då att man inte skulle be Ryssland om hjälp. Donald Trump säger nu att man är mycket tacksam för den omfattande flygplanslast med medicinsk utrustning som Ryssland skickat.

– Jag måste säga att vi har fantastiska relationer med många länder. Kina skickade oss grejer, vilket var fantastiskt. Ryssland skickade oss en väldigt väldigt stor flygplanslast med medicinsk utrustning vilket var väldigt snällt gjort, konstaterade den amerikanske presidenten.

Tidigare har Ryssland också skickat medicinsk hjälp till Italien. Då handlade det om sjukvårdspersonal, fordon för desinficering, övrig militär utrustning och 100 militära specialister inom virologi.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.