Ryska fackförbund ställer in första maj-demonstrationer

Coronarepressionen

publicerad 24 april 2023
- av Isac Boman
Första maj-demonstration i ryska Izjevsk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryska fackförbund kommer inte att anordna några traditionsenliga första maj-demonstrationer i St Petersburg i år och menar att det är stadens rådande “covid-restriktioner” som ligger bakom beslutet.

“Inga massevenemang, såsom den traditionella processionen längs Nevskij Prospekt, planeras på grund av dekretet ‘Om åtgärder för att motverka spridningen av en ny coronavirusinfektion i S:t Petersburg’, som gäller fram till den 31 maj”, säger presstjänsten., kommenterar presstjänsten för fackföreningsförbundet i St Petersburg och Leningrad.

Istället kommer andra mindre evenemang att anordnas, noterar ryska Tass. Företrädare och aktivister från fackförbunden kommer att möta  och diskutera med lokala politiker, arbetarkollektiv kommer att hålla sammankomster och man kommer att anordna en ceremoni där man lägger ner blommor vid monumentet på den plats där stadens allra första första maj-möte arrangerades.

Sedan tidigare har också Rysslands största fackförbund annonserat att man ställer in sitt årliga demonstrationståg med hänvisning till risken för terrorattentat på grund av det pågående kriget i Ukraina.

– Det kommer inte att bli några marscher eller demonstrationer i huvudstaden, utan istället ett högtidligt möte med fackföreningsaktivister, säger Alexander Shershukov, vice ordförande för Ryska federationen av oberoende fackföreningar.

Enligt Tass kommer det den 1 maj i år inte att arrangeras några traditionsenliga processioner i Moskva heller.

Det kan noteras att 1 maj varit en viktig högtid i Ryssland ända sedan Sovjetunionens grundande och att stora demonstrationer vanligtvis organiseras i samtliga större ryska städer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!