Rumsfeld erkänner: Det var orealistiskt att demokratisera Irak

Irakkriget

publicerad 10 juni 2015

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s förre detta försvarsminister tillika en av hjärnorna bakom USA:s krig i Irak, Donald Rumsfeld, erkänner i en intervju att han själv aldrig trodde på USA:s mål om att göra Irak till en demokratisk stat, trots att han sa det motsatta i samband med invasionen 2003.

Donald Rumsfeld var USA:s försvarsminister 1975-1977 och 2001-2006. I en intervju med brittiska The Times kritiserar han presidenten George W. Bush och dennes administrations strategi, som han själv var en del av.

Tanken att vi skulle kunna utforma en demokrati i Irak var enligt mig orealistiskt. Jag blev bekymrad när jag först hörde det, säger Rumsfeld till The Times.

Men vid ett tal hos tankesmedjan Council on Foreign Relations två månader efter invasionen av Irak 2003 sade Rumsfeld att USA hade spelat en stor roll i “den framgång som Irak nu upplever”, enligt The Guardian.

Rumsfeld själv var en av de drivande i USA:s försök att få bort den irakiske presidenten och diktatorn Saddam Hussein. Donald Rumsfeld skrev 1997 själv under ett meddelande från den inflytelserika neokonservativa tankesmedjan Project for a New American Century, där det bland annat stod att USA bör ta ansvar för att “utnyttja sin unika roll i att bevara och forma en internationell ordning”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!