Populister röstar ofta mot korruption

publicerad 3 april 2017
Tre framträdande högerpopulister: Marine Le Pen, Donald Trump och Jimmie Åkesson

De väljare som avskyr korruption mest tenderar oftast till att rösta på populistiska partier, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

Forskningen visar att i områden där korruptionen är som mest utbredd röstar en större andel av befolkningen på populistiska partier, såväl på vänster- som högerkanten.

Populistpartier är de mest drivande i att politisera korruption, det är en del i deras anti-etablissemangsretorik. För väljare som möter korruption dagligen utgör populistpartier helt enkelt ett politiskt alternativ som upplevs ta dessa problem på allvar, säger Mattias Agerberg, doktorand i statsvetenskap och som ligger bakom studien, i ett pressmeddelande.

Populistiska partier drar ofta till sig väljare som har ett lågt förtroende för samhällets institutioner och som upplever att kvalitén på dessa institutioner (bland annat rättsväsende, vård och skola) är låg.

Resultaten av forskningen har publicerats i tidskriften European Journal of Political Research.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.