Politiker förbjuder Osloborna att ha fler än två besökare

Coronarepressionen

publicerad 16 mars 2021
- av Isac Boman
Oslos kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen.

Coronarepressionen hårdnar i den norska huvudstaden. Nu blir det förbjudet för Osloborna att ta emot fler än två besökare – i sina egna hem. Föga överraskande hävdar makthavarna att norrmännens privatliv måste kontrolleras och begränsas på detta sätt för att minska smittspridning i regionen.

– Detta är en mycket långtgående åtgärd, men vi vet att många träffas i sina hem och att många fortfarande har för mycket kontakt, säger kommunfullmäktiges socialdemokratiske ordförande Raymond Johansen på en pressträff.

Johansen menar att Norge är inne i sin ”tredje våg” av smittspridningen och att det därför är viktigt att göra allt i sin makt för att begränsa denna, inklusive att begränsa hur norrmännen umgås i sina privata hem.

Annons:– Det här var otänkbart för bara en kort tid sedan. Samtidigt finns det en sak som denna pandemi har lärt oss och det är att livet är oförutsägbart. Idag har vi bestämt oss för att göra det vi anser är rätt för att minska smittspridningen, sade han och erkände att detta är de mest omfattande restriktionerna som hittills införts i landet.

Även i Norge finns dock en växande kritik mot de drakoniska åtgärderna och juridikprofessorn Hans Petter Graver säger till statskanalen NRK att repressionen ligger på gränsen för vilken repression som är laglig att införa.

– Lagen ska kunna begränsa social interaktion där människor samlas och jag tror inte att det var privata hem de tänkte på när lagen skapades, utan snarare i det offentliga rummet. Under coronatiden har det funnits många rekommendationer angående privata sammankomster, men inte så många förbud som det Oslo nu inför mot att fler än tre människor samlas privat.

När repressionen ska vara över vill norska makthavare heller inte specificera. Liksom även i Sverige påstår man att vägen tillbaka till det normala är genom de kontroversiella vaccinen som man menar ska bli Norges räddning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.