Polischefens vittnesmål: ”Lastbilskonvojen var fredlig”

publicerad 4 november 2022
- av Sofie Persson
Steve Bell, dåvarande biträdande polischef i Ottawa.

I pågående vittnesmål från de folkliga protesterna ”Freedom Convoy” säger Steve Bell, dåvarande biträdande polischef i Ottawa, att man inte kunde förutspå det ”våld” och ”trauma” som demonstranterna enligt honom orsakade i Ottawa, men tillstår att lastbilskonvojen var ”fredlig” på sin väg mot huvudstaden.

De människor som rörde sig över landet var fast beslutna att bli hörda, men de var fredliga, konstaterar Bell.

Det var i början av året som lastbilskonvojen ”Freedom Convoy” reste genom Kanada med blicken riktad mot huvudstaden Ottawa. Protesten var ett svar på de hårda coronarestriktioner det politiska styret infört i landet, vilket speciellt drabbade lastbilschaufförer, men det enorma folkliga gensvaret gjorde den i praktiken till en kamp för hela den kanadensiska befolkningens rättigheter som Trudeau-regimen ställdes emot.

Premiärministern Justin Trudeau lyckades till slut slå ner protesterna genom att aktivera krigslagen Emergency Act i landet, något som aldrig tidigare gjorts i dessa eller andra sammanhang. I praktiken innebar detta att man kunde tillgripa betydligt mer hårdföra metoder mot demonstranterna, något man också gjorde. Med omfattande våld avslutades den fredliga protesten strax därpå.

När man aktiverar denna krigslag är det samtidigt bundet till att användningen av den ska utredas efteråt, något som kallas Emergencies Act Inquiry. I korta drag ska en sådan utredning nu avgöra om Trudeau gjorde rätt som aktiverade lagen eller inte. Det innebär dock inte att regeringen står anklagade, utan enbart att saken ska klargöras. Vad som sker om man kommer fram till att premiärministern agerat felaktigt är dock oklart.

Emergencies Act Inquiry startade i mitten av oktober och man har förhört åtskilliga personer inom polis, aktörer inom lastbilskonjoven och även medborgare som stod vid sidan av.

Dåvarande biträdande polischefen i Ottawa, Steve Bell, berättar bland annat i sitt vittnesmål att man inte kunde förutspå något våld från demonstranterna, utan att när de reste mot huvudstaden var de ”väldigt laglydiga”.

De människor som rörde sig över landet var fast beslutna att bli hörda, men de var fredliga. De angav att deras avsikt var att vara fredliga när de kom hit, berättar Bell.

Däremot framför han sin uppfattning om att det inte var vad som skedde när lastbilskonvojen kom fram till huvudstaden, och menar att demonstranterna orsakade ”våld” och ”trauma” för de boende i staden.

Det var inte det som materialiserades och det var inte det som orsakade konsekvenserna för vår stad, menar Bell.

Polisen har fått kritik för att inte ha kunnat hantera protesten och medborgare vittnar bland annat om att man kände att polisen inte lade fokus på att hjälpa dem. Detta menar alltså Bell var på grund av att man inte förutspådde det ”våld” som skulle ske.

Förväntan på samhällets trauma och våld mot vårt samhälle som inträffade var inte förutsedd, eftersom ingen såg det komma.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.