Ökänd miljardär bakom stöd till invandrargrupper

Affärsmannen och valutaspekulatören George Soros är en av de viktigaste profilerna när det kommer till att finansiera organisationer för invandring världen över. Via sina stiftelser har han pumpat in hundratals miljoner dollar som används för att propagera om invandring.

publicerad 9 maj 2014
George Soros förmögenhet uppgår till över 26 miljarder dollar

Den idag 83-årige George Soros föddes i Ungern under namnet György Schwartz. Han växte upp i en judisk familj och jobbade på 40-talet i det judiska rådet när Ungern hade ockuperats av Tyskland.

Kort efteråt flyttade Soros till England där han bland annat studerade under lärdom av den österrikiske juden Karl Popper. 1957 tog Soros ett jobb som analytiker på den New York-baserade banken Wertheim & Co. Efter några års arbete på olika banker hade George Soros byggt upp en mindre förmögenhet och startade 1969 fondbolaget Soros Fund Management.

Spekulerade på den svenska kronan
I Sverige är George Soros mest känd den person som anklagats för att varit en bidragande orsak till den svenska finanskrisen förvärrades när han 1992 spekulerade på den svenska kronan. Följden blev att Riksbanken höjde marginalräntan med 500 procent vilket ledde till kostnader på upp till 500 miljarder kronor.


Annonser:


George Soros har sedan 70-talet engagerat sig i många frågor och donerat enorma summor till olika lobbyorganisationer och stiftelser. Ett ämne som ligger Soros varmt om hjärtat är invandring. Sedan 1997 har hans stiftelse Open Society Foundations enligt egen utsago donerat över 100 miljoner dollar, motsvarande 660 miljoner kronor, till olika projekt som säger sig värna om invandrares rättigheter och människors lika värde.

Stödjer våldsbejakande extremist
I februari i år lanserades en kampanj i Sverige som finansierades av Open Society Foundations och uppmanar politiker och medborgare att ta frågan om människors lika värde på större allvar. Kampanjen presenterades på SVT Opinion och talespersonen är den kriminellt belastade Expo-grundaren Tobias Hübinette.

Hübinette, vars kampanj finansieras av George Soros, har bland annat sagt detta i ett nummer av tidningen Creol enligt Wikipedia.

”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.