Nya Zeelands premiärminister: “Det var ingen obligatorisk vaccinering”

Coronarepressionen

publicerad 5 september 2023
- av Sofie Persson
Chris Hipkins tillsammans med andra politiker utanför Nya Zeelands parlament 2018.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins påstår att landets tidigare apartheid-system inte innebar en “obligatorisk vaccinering” för invånarna under coronakrisen.

Winston Peters, ledare för högerpartiet New Zeeland First, lovar medborgare i landet att man kommer att spendera hundratals miljoner för att kompensera de som förlorade sina arbeten under de hårt kritiserade vaccinmandaten.

När nuvarande premiärminister Chris Hipkins ombads kommentera Peters lovord vid en presskonferens under söndagen svarade han att det var en “utmanade” tid, men att människor ändå gjorde sina “egna val” gällande vaccination mot covid-19.

Det fanns ingen obligatorisk vaccinering, människor gjorde sina egna val, säger Hipkins, enligt nyhetssajten News.

Under coronakrisen implementerade nuvarande regering, (Labour Party) med Jacinda Arden i ledning, ett snävt apartheid-system där man haft “nolltolerans” mot covid-19. Medborgarna fick sina liv präglade av nedstängningar, utegångsförbud och vaccinpass där man inom en del yrken krävde att arbetarna var injicerade mot covid. Hipkins var minister under Ardens ledning och tog över rollen som premiärminister i januari 2023.

Hipkins uttalande har fått medborgare i landet att ilskna till och åtskilliga poängterar att det faktiskt var tvång inom en stor del av landets yrken som exempelvis inom polis, militär och sjukvård. Även inom yrken som lärare sattes vaccinpass in.

Så valet är att vaccinera sig eller förlora sitt hem. Valet att vaccinera sig eller förlora jobbet. Valet att vaccinera sig eller bli utstött i samhället“, kommenterade en användare på plattformen X, tidigare Twitter.

Även journalisten Maryanne Demasi påpekar att ordet “mandatory” eller “mandate” faktiskt betyder “obligatorisk”.

Premiärministern fick också frågan om huruvida man kommer att utreda och betala skadestånd till de som drabbades av vaccinmandaten eller som fått vaccinskador av injiceringarna. Han svarar att det “inte är hans jobb”, utan att det helt är upp till Royal Commission of Inquiry into Covid-19, vilket är en utredning som görs gällande coronarestriktionerna som landet implementerade. Utredningen görs separat från regeringen.

De har en uppdragsbeskrivning som alla kan se och det är verkligen inte min uppgift att instruera dem vad de ska göra inom ramen för den uppdragsbeskrivningen, säger han.

Nya Zeeland går till val den 14 oktober där Nya Zeelands nationella parti i skrivande stund leder i opinionsundersökningarna. Labour Party hade dock sjunkit till under 30 procent under början av augusti, enligt NZ Herald.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!