Nya protester mot coronarepressionen i Danmark

Coronarepressionen

publicerad 25 januari 2021
- av Markus Andersson
Ännu en gång samlades danskar för att protestera mot restriktionerna.

I helgen samlades ännu en gång människor i Köpenhamn för att protestera mot landets hårdnande coronarepression och för att visa sitt missnöje mot landets makthavare och hur det danska folket är på väg att förlora sina medborgerliga fri- och rättigheter.

Demonstranterna samlades vid Frederiksberg i Köpenhamn för att kräva att de strikta coronarestriktionerna tas bort och att det danska samhället återgår till det normala.

Enligt dansk media var det det anonyma nätverket ”Men in Black” som stod bakom protesterna – en grupp som säger sig kämpa för frihet för det danska folket och mot förtryck och repression.


Annonser:


Någon eller några personer passade också på att elda upp en docka som föreställde Danmarks statsminister Mette Frederiksen som också hade en skylt fäst på sig med texten ”hon bör och ska avlivas”.

Skyltens budskap har väckt stor uppmärksamhet i såväl danska som internationella medier och Köpenhamns polisdirektör Anne Tønnes menar att det handlar om ett allvarligt hot som är ”oacceptabelt att framföra” i en demokrati. Tre av demonstranterna har också frihetsberövats för sin inblandning i dockbränningen och texten på denna och en fjärde är misstänkt för delaktighet.

Enligt dansk lagstiftning kan den som begår ”angrepp mot regeringen” dömas till särskilt hårda straff – i värsta fall fängelse upp till 16 år. Köpenhamnspolisen hävdar att det är en ”försvårande omständighet” att dockan föreställde en regeringsmedlem.

Men in Black har tidigare anordnat demonstrationer och omfattande protester i Danmark i försök att få danska makthavare att dra tillbaka sin repression. För drygt två veckor sedan samlades hundratals danskar i Köpenhamn under parollen ”frihet till Danmark – vi har fått nog”. Även då greps flera demonstranter efter att konfrontation uppstått med polisen.

Men in Black anklagas för att vara alltifrån vaccinkritiker till huliganer och Trumpanhängare. Själva framför man att man inte tillhör någon särskild rörelse utan representerar hela det danska folket i deras strävan efter frihet.

Vi träffas på gatan för frihet. Vi marcherar för och med alla i Danmark. Vi är Danmarks barn! Oavsett ålder, övertygelse eller attityd, från alla hörn av landet marscherar vi med vakna ögon. Vi går för Danmarks Frihet!”, skriver man på sin Facebooksida.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.