Nu förstörs Syriens kemvapen

publicerad 6 oktober 2013

Efter att Syrien, på uppmaningar från sina allierade Iran och Ryssland, godkänt att lämna ifrån sig landets arsenal av kemiska vapen faller nu uppdraget att förstöra kemvapnen på FN:s och antikemvapenorganet OPCW:s axlar.

Inspektörer anlände till Syriens huvudstad Damaskus redan på tisdagen för att påbörja förberedelserna och kontrollera detaljerna då den syriska regering överlämnar sina kemvapen. Experter från FN och OPCW påbörjade under söndagen arbetet att förstöra kemvapnen.

– I dag är det den första destrueringsdagen, då tunga fordon kör över och på så sätt förstör stridsspetsar, kemiska bomber, samt mobila och stationära blandnings- och påfyllningsenheter, säger en anonym källa som AFP talat med.

Enligt en FN-resolution som USA och Ryssland godkänt ska Syriens kemiska vapenarsenal vara förstörd tills sommaren 2014. Detta efter att USA och Ryssland kommit överens om att de förstnämnda inte ska skicka kryssningsmissiler mot Syrien för att ”straffa” landets president Bashar al-Assad, på villkoret att Syrien lämnar över sina kemiska vapen.

Mycket är fortfarande höjt i dunkel efter den 21 augusti när kemiska vapen detonerade i Damaskus och krävde 100-tals människoliv. USA har anklagat Syriens president Bashar al-Assad för att ligga bakom attacken. Samtidigt pekar Ryssland på att det kan ha varit oppositionella rebeller som utförde den brutala kemvapenattacken.

 

Läs även:
Ryssland och USA överens om kemvapen
USA avfärdar medias vädjan om Syrienbevis
Arabländer vill betala USA för Syrieninvasion
Brzezinski: Globalt politiskt uppvaknande försvårar Syrieninsats
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.