Ryssland och USA överens om kemvapen

USA och Ryssland har kommit överens om att samarbeta för att säkerställa att Syriens regering lämnar över och förstör alla sina kemiska vapen. Det bekräftade Rysslands och USA:s utrikesministrar vid en presskonferens på lördagen.

publicerad 15 september 2013
USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands dito Sergej Lavrov under en presskonferens på lördagen

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sergej Lavrov och John Kerry har kommit överens om ett konkret förslag: att Syriens regering, med president Bashar al-Assad i spetsen, ska presentera en detaljerad lista på sitt innehav av kemiska vapen, och sedan lämna ifrån sig dem. Tidsplanen är satt till en vecka.

Militär insats inte utesluten
USA och Ryssland strävar nu efter att ha Syriens kemvapen förstörda till mitten av 2014. Tidsplanen innebär även att FN:s inspektörer ska få tillgång till att arbeta i Syrien senast i november i år, bekräftade utrikesministrarna vid en presskonferens i Genéve som hölls på lördagen.

Om inte Syrien följer den resolution som Ryssland och USA nu lämnar in till FN:s säkerhetsråd kan militärt våld bli aktuellt, genom att man tar upp det sjunde kapitlet i FN:s säkerhetsråd, det vill säga hot om militära angrepp. Ryssland och USA strävar nu efter att ha Syriens kemvapen förstörda till mitten av 2014.

– Vi har nu enighet mellan Ryssland och USA att om denna plan inte åtlyds ska frågan tas upp i enlighet med kapitel 7 i FN:s säkerhetsråd, sade John Kerry enligt CNN.

“Enda vägen ur krisen”
Syriens premiärminister Wael Nader Al-Halqi har välkomnat uppgörelsen. Han tilläger att Syrien kommer att genomföra det politiska progremmet som är den enda vägen ur den syriska krisen, skriver CNN som citerat den syriska nyhetsbyrån SANA.

Sergej Lavrov sade å andra sidan att avtalet mellan länderna inte innefattade någon militär insats mot Syrien. Han fortsatte med att säga att beslutet att låta Syrien lämna in sina kemvapen var baserat på konsensus. Detta eftersom Ryssland är ett av de fem länderna med veto i FN:s säkerhetsråd, någonting som man förmodligen kommer att lägga in mot användandet av militärt våld mot Syrien, skriver Daily Mail.

FN måste först acceptera det amerikansk-ryska förslaget och därefter acceptera den tidsplanen som satts upp och den tid som Syriens regering har på sig att lämna ifrån sig sina kemvapen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!