Nu bötfälls tyskarna – om de står stilla

Coronarepressionen

publicerad 10 mars 2021
- av Markus Andersson
Tysk coronapolis kontrollerar medborgare.

Den tyska coronarepressionen fortsätter att hårdna. Tusentals tyskar har nu bötfällts av polis – för att de har stått stilla och pratat eller kramat om varandra. Många börjar dock tröttna på de extrema drakoniska reglerna som beskrivs som ”idiotiska” och ”löjliga”.

– Förbudet att stå och still, som införts den senaste veckan, tycker jag är det mest idiotiska. Vad är skillnaden mellan om folk står två eller tio minuter, eller promenerar bredvid varandra? Det är absurt, säger Nico Weiland i Düsseldorf till skattefinansierade SVT.

Kanalen rapporterar vidare att bara i Ruhrområdet har tysk polis skrivit ut böter omfattande tiotals miljoner kronor mot människor som brutit mot olika typer av förbud, exempelvis för att de stått eller suttit och pratat med varandra eller druckit öl utomhus. Tysk polis patrullerar gatorna för att se till att repressionen upprätthålls och att människor som vistas utomhus hela tiden är i rörelse och inte stannar upp.


Annonser:


– Om de skriver ut böter så ger det pengar, men frågan är om det inte kostar mer att kontrollera folk än vad man får in genom böterna, konstaterar Weiland.

Resultatet av de stenhårda kontrollerna och repressionen har blivit att många medborgare nu börjat tröttna på den tyska polisen som beskrivs som ”övernitisk” och kontrollerande.

Många upprörda röster har också höjts efter att en polisbil på ett omdömeslöst och farligt sätt jagat en ung man genom en park för att bötfälla honom. Detta för att han kramat om sina vänner, något som numera är olagligt på grund av avstånds- och kontaktreglerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.