NSA:s chef annonserar sin avgång

publicerad 30 oktober 2013

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agencys (NSA) chef Keith Alexander tänker lämna sin chefspost för den hårt kritiserade myndigheten i mars nästa år, bekräftar Vita Huset.

Inte bara 61-åriga Alexander kommer lämna NSA. Ställföreträdaren John Inglis planerar att avgå innan årskiftet, rapporterar Reuters som talat med anonyma källor inom myndigheten.

2005 tog Keith Alexander över som generaldirektör för NSA och 2010 fick han en dubbelhattad roll som befälhavare för U.S. Cyber Command. En trolig kandidat som kan ersätta Alexander är viceamiralen Michael S. Rogers, för närvarande chef för den amerikanska flottans cyberkommando och den 10:e flottan, som ansvarar för cyberkrigföring åt flottan och är baserad i Fort Meade, Maryland, där även NSA har sitt högkvarter.

Keith Alexander har varit i skottgluggen de senaste månaderna då det framkommit att NSA genom program som Prism och Xkeyscore kunnat övervaka och spionera på stora delar av världens internettrafik.

I juni valde den förra NSA-medarbetaren Edward Snowden att blåsa i visselpipan om NSA:s massövervakning genom att läcka hemligstämplade dokument till flera tidningar, bland annat Washington Post och brittiska The Guardian.

En annan person som läckt information inifrån NSA är den tidigare ledande befattningshavaren Thomas Andrews Drake. Han är flerfaldigt prisbelönad för sina läckor år 2010. Drake är i alla fall inte imponerad över Alexanders arbete inom NSA.

 

– Jag tror att han har svikit sin ed och gått långt över sitt uppdrag. Han vet om allt det här, ändå bestämde han sig för att köra på det så långt som han kunde, säger Drake i en intervju med Huffington Post.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.