Norska regeringen låser ner Oslo

Coronarepressionen

publicerad 26 januari 2021
- av Sofie Persson
Norges hälsominister Bent Høie.

Oslo och nio andra kommuner i Norge stänger nu ner köpcentrum och det statliga Vinmonopolet åtminstone till den 31 januari.

Den norska regeringen har beslutat att genomföra de hårdaste reglerna i Oslo sedan mars förra året och stänger köpcentrum och affärer. Anledningen ska vara att ett utbrott av den brittiska virusmutationen i kommunen Nordre Follo, rapporterar Schibsted-tidningen VG.

Restriktionerna gäller alla affärer förutom mataffärer, apotek och bensinstationer. Även Vinmonopolet, Norges motsvarighet till Systembolaget, stängs ner 23 till 31 januari.

Det är en väldigt allvarlig situation och vi måste göra vad vi kan för att minska utbrottet, menar Norges hälsominister Bent Høie (H) vid en presskonferens.

Restauranger hålls också stängda, men får sälja take-away. Alla sammankomster förbjuds, både inne och ute för både vuxna och barn. Skolorna höjs till ”röd nivå”, vilket innebär att kommuner kan ta beslut om att stänga skolorna och förskolorna om man anser det vara nödvändigt.

Kommunerna som drabbas är Nordre Follo, Oslo, Ås, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Våler, Enebakk, Frogn och Vestby.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.