Norsk minister vill begränsa omskärelser

Norges hälsominister Bent Høie - tillhörande regeringspartiet Höyre - vill minska ner på antalet omskärelser av unga pojkar i Norge, som sker inom den muslimska och judiska tron. Men något totalförbud mot religiösa omskärelser är det inte tal om.

publicerad 26 november 2013

Hälsoministern ska nu ta ställning till hur den norska regeringen ska ställa sig i frågan. Enligt Høie kan konsekvenserna av ett totalförbud bli att oseriösa personer får utföra de medicinska ingreppen på pojkarna.

Vi kommer att granska de synpunkter som finns i ärendet innan vi kan gå ut med det som kommer att vara regeringens inställning i frågan. Vårat mål är att kunna presentera en proposition före påsk, säger Bent Høie till Aftonposten.

Audun Lysbakken, partiledare för Sosialistisk Venstreparti (SV), anser att sjukhusen ska erbjuda sig att utföra de religiöst betingade omskärelserna på små pojkar.

– Vårat villkor för att stödja detta är att hälsovårdsmyndigheterna inte finner omskärelsen som någonting som kan skada barnens hälsa. Så länge som det är så tycker vi att det är lämpligt att tillåta religionsfrihet, säger han till Aftenposten.

Lysbakken motiverar sitt förslag med att muslimer och judar skulle kunna bli kränkta av att de inte får omskära småbarns könsorgan.

 Ett förbud skulle kunna uppfattas som en mycket negativ signal både bland judar och muslimer.

 

Läs mer om omskärelse på Wikipedia.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.