Norge stänger ner igen

Coronarepressionen

publicerad 1 mars 2021
- av Markus Andersson
Oslo stänger ner samhället.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I minst två veckor kommer alla restauranger i Oslo att hållas stängda under förevändningen att smittspridningen måste minskas. Krögare och restaurangägare kallar beslutet för en ”total katastrof” och menar att de stödpaket som man tilldelas inte är i närheten av att täcka upp de gigantiska förluster som coronapolitiken orsakar.

– Nedstängningen kommer leda till att alla reserver tar slut. Det finns inget mer att förlora, säger krögaren Kristian Tinnen till Aftenposten.

Det var vid en presskonferens under söndagen som den norska regeringen meddelade att landet framöver kommer att föra en ännu hårdare coronapolitik än tidigare. Bland annat innebär det att affärer och restauranger tvingas stänga ner helt – åtminstone fram till den 15 mars.

För norska TV2 berättar caféägarna Laila Ødegård och Dag Schøyen att de är mycket besvikna över den norska regeringens beslut och att man hållit tummarna för att det inte skulle bli någon ny nedstängning av samhället.

De har renoverat sitt café i Oslo under de två senaste månaderna och premiäröppnade förra söndagen. Nu måste man stänga ner alla serveringsmöjligheter och endast erbjuda takeaway.

– Det finns andra i branschen som har varit i krisläge länge. Jag tänker mycket på dem, säger Ødegård och förklarar vidare att man verkligen hoppas att nedstängningen blir kortvarig.

Den hårdnande coronarepressionen drabbar heller inte bara Oslo. I Lillestrøm har man rekommenderats att anta samma strikta åtgärder och begränsningar och det bedöms som sannolikt att andra delar av Norge kommer tvingas att ta efter och stänga ner butiker och restauranger.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!