Norge öppnar upp – släpper coronarestriktioner

Coronarepressionen

publicerad 27 september 2021
- av Sofie Persson
Norges statsminister, Erna Solberg.

Nu har Norge öppnat upp och släppt på de flesta coronarestriktoner, under lördagen firade människor med att gå ut och dansa.

I lördags upphörde i princip alla coronarestriktioner i Norge. Det var tidigare i förra veckan som den norska folkhälsomyndigheten meddelade att man bedömde att norrmännen skulle kunna återgå till ett mer ”normalt vardagsliv” runt månadsskiftet, skriver norska Schibsted-tidningen VG. Regeringen beslutade därefter att gå på deras rekommendationer och öppna upp samhället.

Kortversionen av det här: Nu kan vi leva som vanligt, deklarerade statsminister Erna Solberg på en presskonferens i fredags.


Annonser:


Även om en del restriktioner kommer att finns kvar, som exempelvis att den som har symptom måste testa sig och att man måste fortsätta isolera sig om man kan misstänkas ha covid-19, kommer mycket annat att bli som det var innan coronapolitiken.

Barer och restauranger fick åter öppna upp helt utan krav på bordsplaceringar eller tidiga kvällar. Statsministern Erna Solberg uppmuntrade norrmännen att gå ut och dansa.

Du får öva på dina ”moves”, för i morgon är det tillåtet att släppa loss på dansgolvet, sade Solberg.

Norrmännen mottog med glädje statsministerns råd och under lördagen köade människor utanför barer och restauranger. Norges kulturminister Abid Raja var även han ute i det festande vimlet och barägare uttrycker sin glädje att äntligen få öppna upp.

– Det var lite av en kväll, men jag är väldigt glad att vi fick öppna. Vi är väldigt nöjda med kvällen i allmänhet, säger Adrian Sneen på Heidis Bier Bar i Oslo, dagen efter till norska VG.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.