Nordkorea har testat vätebomb

publicerad 6 januari 2016
Kaesŏng, södra Nordkorea

Nordkoreas TV rapporterar om ett framgångsrikt vätebombstest. Bomben sprängdes klockan 04:30 i övningsområdet Punggye-ri i provinsen Ryanggang.

I dag genomfördes det första framgångsrika vätebombstestet, sade nyhetsuppläsaren och tillade att det är en historisk händelse för Nordkorea.

Även sydkoreanska TV-kanaler sände meddelandet. Nyhetskanalen YTN rapporterar med hänvisning till experter att bombens sprängkraft var sex kiloton.

Den sydkoreanska underrättelsetjänsten påstår att Nordkorea varken underrättat Kina eller USA om kärnvapenprovet, enligt Yonhap.

Många länder, i första hand Japan och Sydkorea, har fördömt Nordkoreas handling.

Den sydkoreanska presidenten Park Geun-hye sammankallade ett extraordinärt möte i säkerhetsrådet och krävde ett kraftfullt svar på Nordkoreas agerande. Det behövs kraftfulla åtgärder, inklusive sanktioner från FN och grannländerna, menade hon, enligt Yonhap.

Den japanske premiärministern Shinzo Abe anser att vätebombstestet i Nordkorea utgör ett hot mot hans lands säkerhet och inte kan rättfärdigas på något sätt.

– Det är ett brott mot Säkerhetsrådets befintliga resolutioner och en allvarlig utmaning mot de internationella ansträngningarna för att hindra spridningen av kärnvapen, sade hon.

Vita huset uppmanar Nordkorea att uppfylla de internationella åtagandena, uppger France-Presse med hänvisning till det amerikanska säkerhetsrådets talesman Ned Price.

Pyongyang har för sin del förklarat att man utvecklar kärnvapen för att försvara sig mot USA. Nordkorea lovar att aldrig använda kärnvapen om dess suveränitet inte kränks.

 

se.sputniknews.com




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.