Netanyahu till USA: Anfall Iran annars gör vi det

publicerad 16 juli 2013
- av Alexander Almqvist
Barack Obama tillsammans med Netanyahu när den amerikanska presidenten besökte Israel i våras

Den ultranationalistiska regeringen i Israel med Benjamin Netanyahu i spetsen sätter nu press på att USA ska vidta åtgärder mot Iran. Israel vill gå till militärt anfall mot Irans kärnanläggningar innan de enligt Israels utsago utvecklat kärnvapen till fullo. Israels intentioner kan leda till att ett fullskaligt krig bryter ut vilket enligt bedömare kan bli början på ett nytt världskrig.

– Vi har talats vid många gånger jag och president Obama, om att hindra Iran från att få fram kärnvapen, sade Netanyahu till CBS News under söndagen och fortsatte:

– Man bör skärpa sanktionerna och göra klart för Iran att de inte kommer att komma undan med detta. Om sanktionerna inte fungerar måste Iran veta att vi kommer att vara beredda på att vidta militära åtgärder, det är det enda som kommer få dem att lyssna.

Sanktioner övergår till hot om anfall
Eftersom Iran inte tagit fram kärnvapen tycks sig Netanyahus senaste uttalande än mer märkligt. Men det det kan ändå ses som ett kvitto på att Israel inte skyr några medel för att hindra Iran från att få kärnvapen, även om det så skulle krävas ett nytt krig med civila dödsoffer.

– Alla de problem som vi har överskuggas av att denna apokalyptiska regim skulle ha atombomber, sade Netanyahu.

Majoriteten av israelerna står bakom Netanyahu
Enligt en artikel i Israel National News stödjer majoriteten av alla israeler att nationen bombar Irans kärnanläggningar, trots att Iran inte har några kärnvapen. “Att bomba Iran i förebyggande syfte är priset Israel får betala”, heter det i artikeln.

Netanyahu demonstrerar Irans kärnvapenstatus under ett FN-tal förra året. Foto: Faksimil/YouTube

Utspelet visar på en desperation hos Israel som vill att USA ska sätta hårt mot hårt mot Iran. Netanyahu är på väg att inleda en ny satsning med “offentlig diplomati”. Det syftar till att sätta ännu hårdare press på Iran genom hotelser om militära attacker.

– Våra klockor tickar i olika takt. Vi ligger närmare än USA, vi är mer sårbara. Därför måste vi ta itu med den här frågan om hur man kan stoppa Iran, om det så sker innan USA gör det.

“Kommer försvara den enda judiska staten”
Den ultranationalistiska premiärministern förklarar att han inte tänker vika sig utan stå upp för sitt land, som han benämner som “den enda judiska staten”. Han säger även att Irans regim hotar Israel med en “ny förintelse”.

– Som Israels premiärminister, är jag fast besluten att göra vad som krävs för att försvara mitt land, den enda judiska staten, från en regim som hotar oss med en förnyad förintelse.

“Israel förfogar redan över 300 kärnstridsspetsar”
Den politiska experten och kolumnisten Pat Buchanan, tidigare rådgivare åt bland annat Ronald Reagan, har ifrågasatt Israels intentioner mot Irans påstådda kärnvapeninnehav med att bland annat påpeka att Israel redan förfogar över uppskattningsvis 300 kärnstridsspetsar.

– Är inte Israel ett större hot mot USA än Iran som än så länge inte förfogar över några kärnvapen?, frågar sig Buchanan i en intervju med Russia Today.

Hur många kärnvapen som Israel förfogar över är svårt att säga sedan nationen vägrat att samarbeta med FN:s organ IAEA, som efter att en FN-resolution röstats igenom skulle inspektera Israels kärnvapeninnehav.

 

Se hela intervjun om USA och Mellanösternkonflikten med Pat Buchanan nedan:

Fakta Israels kärnvapen:

Israel har aldrig officiellt deklarerat att landet har kärnvapen.

År 1986 offentliggjorde kärnfysikern Mordechai Vanunu, som då arbetade vid en av de israeliska kärnanläggningarna, att Israel hade kärnvapen.

I en tysk TV-intervju försvarade Israels premiärminister Elmud Olmert i december 2006 att landet illegalt innehar kärnvapen.

I september 2009 röstade FN:s kärnkraftsförsamling igenom en resolution som kräver att Israel låter IAEA inspektera dess innehav av kärnvapen.

Israel förklarade att man inte ämnar samarbeta med IAEA.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!