Nato-topp klar som ny centralbankschef

publicerad 7 februari 2022
- av Redaktionen

Den nuvarande Nato-chefen och tidigare socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg blir Norges nästa centralbankschef. Valet väcker bland annat skarp kritik för att hota bankens politiska oberoende.

Stoltenberg var norsk statsminister först mellan 2000 och 2001 och sedan mellan 2005 och 2013. Sedan 2014 har han innehaft ämbetet som militäralliansen Natos generalsekreterare men kommer att avgå från uppdraget i höst i samband med att han tar över chefskapet för centralbanken.

– Jag är övertygad om att jag kommer att göra det jobbet på ett sätt som visar att banken har den självständighet och integritet den borde ha, hävdar han själv under en presskonferens.

Noterbart är att Stoltenberg är den första centralbankchefen med en partipolitisk bakgrund sedan 1990-talet och att han även blir den första någonsin på posten som tidigare varit statsminister.

Kritiken mot valet av Stoltenberg som ny centralbankchef har dock inte primärt handlat om hans bakgrund som generalsekreterare för Nato – utan att han fortfarande är medlem i Arbeiderpartiet och dessutom nära vän med Norges sittande statsminister – någonting kritiker menar riskerar att hota centralbankens oberoende.

– Jag vill fortfarande vara vän med Jonas Gahr Støre, och jag tror att jag har erfarenhet av vänskap med människor där jag också måste visa att jag kan ha integritet, eller inte kan dela information med, kommenterar Stoltenberg relationen.

Han tillägger att han kommer att visa att han är ”oberoende och partipolitiskt neutral” i sin yrkesutövning.

Något intresse av att lämna Arbeiderpartiet har han heller inte utan låter meddela att han vill fortsätta vara medlem i partiet precis som han varit under sina åtta år som generalsekreterare för Nato.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.