Utrikes

Nationella intressen före EU:s oroar Hollande

Frankrikes president François Hollande uppmanade Europaparlamentet att inte ha en "á la carte" attityd till EU, nu när tuffa budgetförhandlingar väntar. I Strasbourg sade Hollande att risken finns att nationella intressen kan komma att få företräde framför EU: s intressen.

Han nämnde inga särskilda länder, men kritiken verkar vara en känga åt den brittiske premiärministern David Cameron.

Cameron meddelade förra månaden att en folkomröstning skulle hållas om EU-medlemskapet om hans parti kommer till makten vid nästa riksdagsval, som väntas 2015.
Väljarna kommer då att bli ombedda att välja mellan en omförhandlad form av medlemskapet eller ett utträde.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius kommentar till David Camerons uttalande var: “Vi vill att britterna ska kunna bidra med alla sina positiva egenskaper till Europa … men de får inte göra en à la carte” av Europa”.

Den franske presidentens uttalande kommer två dagar före EU:s toppmöte om sjuårsbudgeten som sannolikt kommer att präglas av stora meningsskiljaktigheter.

Den brittiska regeringen vill frysa utgifterna medan de flesta andra EU-länder antingen vill behålla eller öka den föreslagna budgeten.

 

*á la carte, betyder en tvåläges meny

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!