Nationell samling välkomnar nyval: “Redo att stoppa massinvandringen och få Frankrike att leva igen”

EU-valet 2024

publicerad 10 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Marine Le Pens Nationell Samling välkomnar Emmanuel Macrons besked om nyval.

Efter att Nationell samling blivit Frankrikes överlägset största parti i EU-valet låter president Emmanuel Macron meddela att ett nationellt nyval ska hållas under sommaren.

– Jag har fullt förtroende för det franska folkets förmåga att göra det rätta valet för sig själva och framtida generationer, vädjar vänsterliberalen.

Macrons parti, Renässans, blir förvisso näst största parti men får bara runt 15 procent av väljarstödet – samtidigt som Marine Le Pens Nationell samling blir mer än dubbelt så stora med över 30 procent av rösterna.

– Emmanuel Macron är en försvagad president ikväll, sa Nationell samlings toppkandidat Jordan Bardella efter att resultaten meddelats.

Macron medgav själv efter förlusten att han ”inte kan låtsas som att ingenting har hänt” och att nyval därför kommer att hållas i två omgångar under sommaren – 30 juni och 7 juli.

– Jag har bestämt mig för att ge tillbaka valet kring vår parlamentariska framtid till er, hävdar han.

“Redan krönts av folket”

Nationell samling är mycket nöjda med beskedet och Marine Le Pen säger att man ”är redo att ta makten om fransmännen ger oss förtroendet”.

– Vi är redo att utöva makt för att få ett slut på massinvandringen och prioritera köpkraften, för att få Frankrike att leva igen.

Macron hävdar vidare att han har ”fullt förtroende” för att fransmännen ska ”göra det rätta valet” och påstår att hans ”enda ambition är att vara till nytta för vårt land”.

Många bedömare är dock skeptiska till att Macrons parti har någon chans att vinna ett val så kort efter förlusten i EU-valet, och att Nationell samling har goda chanser att ta makten i Frankrike. Samtidigt föreligger risk att olika liberala, antinationalistiska och vänsterorienterade partier går samman och bildar allianser för att ”stoppa” nationalisterna.

Jordan Bardella, partiets toppnamn i EU-valet, pekas också ut som den mest sannolika statsministern om Nationell samling skulle vinna valet.

– Jordan Bardella kom först i samtliga valkretsar utanför Paris. Han har redan krönts av folket, han kommer att leda vår kampanj. Vi är inte bara redo att gå till val utan även för att regera, säger partiets vice ordförande Sébastien Chenu.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!