Mannen med inopererade grishjärtat har nu avlidit

publicerad 10 mars 2022
- av Sofie Persson

Mannen som tidigare i år fick ett grishjärta inopererat är nu död. Operationen var högst experimentell och den första i sitt slag.

I januari blev David Bennett den första människan att få ett grishjärta inopererat i sin kropp, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Hjärtat togs från en genmanipulerad gris framställd av företaget Revivicor. Grisen hade 10 olika genetiska modifikationer där fyra gener slagits ut – däribland en gen som gör att människokroppen framkallar ett aggressivt försvar att avvisa organet. Ytterligare sex gener hade inaktiverats för att immunförsvaret inte skulle kollapsa som en följd av ingreppet. Dessutom hade en gen inaktiverats för att grishjärtat skulle sluta växa efter att det opererats in.

57-åringen menade själv att han gjorde operationen som ett ”sista hopp att överleva” eftersom han led av en allvarlig hjärtsjukdom. Den kontroversiella operationen var högst experimentell och motiverades av att det råder brist på mänskliga organ.

Enligt uppgifter från läkare var operationen lyckad och Bennett överlevde just vid tillfället. Nu har 57-åringen dock avlidit, rapporterar New York Times. Bennett dog på sjukhuset under tisdagen, dock vill man inte gå in på exakt dödsorsak ännu men menar att han blivit sämre under de senaste dagarna.

Sjukhuset säger att man senare ska publicera en fullständig utvärdering av fallet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.