Grishjärta inopererat på 57-årig amerikan

publicerad 11 januari 2022
- av Sofie Persson
Kirurgen Dr. Bartley Grifftih och patienten David Bennett. Th. operationen på Bennett och grishjärtat man opererat in.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 57-årig man i Maryland i USA har blivit den första människa att få ett grishjärta inopererat i sin kropp.

Nyhetsbyrån AP uppger att det ska ha “handlat om ett sista hopp att överleva” för patienten. Operationen är högst experimentell och grishjärtat motiveras med att det är brist på mänskliga organ.

Tidigare har dylika försök misslyckats eftersom människokroppen naturligt avvisar organ från andra arter. Exempelvis har man opererat in ett babianhjärta på spädbarnet Fae som avled efter 21 dagar.

David Bennett är fortfarande uppkopplad till en hjärt- och lungmaskin, men om tre dagar ska han kunna andas själv. Risken finns dock att hans kropp under de kommande veckorna kan komma att avvisa grishjärtat.

Genom så kallad ”genredigering” har man inför operationen med grishjärtat tagit bort det i cellerna som man tror gör att människokroppen avvisar organet. Dr. Muhammad Mohiuddin, vetenskaplig chef för Maryland Universitys djur-till-människa transplantationsprogram uttrycker en förhoppning om att göra fler operationer med djurorgan på människor.

Om det här fungerar så kommer det att finnas en ändlös tillgång på organ för patienter som lider, säger han.

Dr. Bartley Griffith som genomförde operationen har transplanterat runt 50 grishjärtan till babianer under de senaste 50 åren. Han menar att operationen varit lyckad och att man “lär sig mer och mer” för varje dag från patienten.

Än så länge är vi nöjda med vårt beslut att gå vidare. Det är patienten också, han har ett stort leende på läpparna idag, menar Griffith.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!