Lång rad idrottare drabbade av plötsliga hjärtproblem

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 21 december 2021
- av Isac Boman
24-årige hockeyspelaren Boris Sádecký dog och världsstjärnan Sergio Aguero har tvingats lägga skorna på hyllan.

Under 2021 drog massvaccinationsprogrammen igång på allvar runt om i världen. Under samma period har en lång rad idrottsmän drabbats av plötsliga hjärtproblem och oförklarliga dödsfall.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om fridykaren Florian Dagoury som drabbades av hjärtproblem efter att ha tagit covidvaccin. Dagoury konstaterades ha drabbats av hjärtmuskelinflammation och mitralklaffinsufficens – en inflammation i hjärtmuskeln och läckage av blod från hjärtklaffarna då dessa inte längre kan stängas ordentligt.

Den kände fridykaren är dock långt ifrån den ende framstående idrottsman som drabbats av plötsliga hjärtproblem på senare tid. Nyligen har exempelvis fotbollsspelarna Sergio Agüero, Emil Pálsson, hockeyspelaren Boris Sádecký, löparen Meghan Roth och många andra drabbats av liknande öden.

I Sergio Agueros fall tvingades han avbryta en match med sitt lag Barcelona efter att ha fått svåra hjärtsmärtor. Han kördes till sjukhus där det konstaterades att han drabbats av rubbningar i hjärtrytmen. 33-år gammal tvingades han på läkarnas inrådan avsluta sin proffskarriär.

28-årige Emil Pálsson, isländsk fotbollsspelare i klubben Sogndal föll i november ihop på fotbollsplanen – drabbad av hjärtstillestånd. Han var livlös i fyra minuter men kunde återupplivas av läkare. Han har fått en defibrillator inopererad, men det är ännu oklart om han kommer att kunna fortsätta med fotbollen.

– Jag är evigt tacksam för att jag lever. Nu är jag bara otroligt glad, säger Pálsson.

Hockeyproffset dog

En som inte hade samma tur var hockeyspelaren Boris Sádecký, storstjärna i Bratislava. I början av november avled han efter en hjärtkollaps under en bortamatch mot Dornbirn Bulldogs – blott 24 år gammal. Han kollapsade på isen och trots att han kördes snabbt till sjukhus gick hans liv inte att rädda.

Den 34-åriga löparen Megan Roth drabbades även hon av hjärtstillestånd när hon sprang Boston Maraton men lyckades överleva efter att ha blivit opererad.

– Det hände på några sekunder. Jag svimmade. Jag kommer inte ihåg att jag slog i marken, kommenterar hon och berättar vidare att hon hoppas kunna återgå till löpningen i sinom tid.

Under ett halvmaraton i Bilbao avled en annan löpare efter att ha drabbats av inte mindre än tre hjärtattacker och den 12-årige Jayon Kidd avled av hjärtproblem när han spelade basket i skolan.

Nyligen fick även Manchester Uniteds och det svenska fotbollslandslagets lagkapten Viktor Nilsson Lindelöf gå av planen och avbryta matchen efter att han börjat ta sig för bröstet och uppmärksammat domaren på att han inte mådde bra.

– Det är oroväckande när spelare tar sig för bröstet, med tanke på vad vi sett den senaste tiden. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt, kommenterade Anders Bjuhr i Viaplay.

Dessa är bara ett fåtal av många uppmärksammade fall med plötsliga och märkliga hjärtproblem som drabbat idrottare den sista tiden. Det är oklart om det specifikt är covidvaccinen som orsakat alla plötsliga hjärtproblem, men med tanke på att många rapporterat in just hjärtmuskelinflammation och andra hjärtproblem som möjliga vaccinskador så är detta en slutsats som många nu drar.

500-procentig ökning

Enligt israeliska Real-Time News så har man under 2021 sett en 500-procentig ökning av hjärtproblem och plötsliga oförklarliga dödsfall bland fotbollsspelare. Tidningen hävdar att 183 professionella atleter och tränare kollapsat under perioden och att hela 108 av dem avlidit.

Man konstaterar vidare att bara 15 av de drabbade är kvinnor och att den stora majoriteten är män mellan 17 och 40 år. Vidare noterar man att i 80 av fallen har atleterna kollapsat under själva idrottsutövandet eller precis efteråt.

Man noterar också att de allra flesta kollapserna orsakats av hjärtattacker, rubbningar i hjärtrytmen och blodproppar – tillstånd som också uppmärksammats som effekter från covidvaccinen.

Real-Time News skriver också att man medvetet valt att exkludera dussintals fall där man inte haft tillgång till alla detaljer eller där personen haft bakomliggande sjukdomar och att det verkliga antalet kollapser och dödsfall i själva verket därför kan vara betydligt högre.

Den israeliske forskaren Josh Guetzkow har analyserat informationen och konstaterat att man vanligtvis kan räkna med cirka fem dödsfall bland FIFA-registrerade fotbollsspelare årligen orsakade av plötsliga hjärtattacker – snittet mellan 2001 och 2020 ligger på 4,2 dödsfall per år. Under 2021 har dock minst 21 sådana fall redan registrerats – en mycket anmärkningsvärd ökning.

Nya Dagbladet kunde tidigt rapportera om hur även svenskar som vaccinerat sig kort därefter dött av hjärtstillestånd och hjärtattacker – men även andra biverkningar som sepsis, mycket hög feber och ”plötslig död”. NyD har även skrivit en lång rad artiklar om bekräftade och misstänkta potentiellt dödliga biverkningar kopplade till de experimentella vaccinen och hur medborgarna i många fall pressas eller tvingas att ta vaccin utan att bli informerade om vilka risker detta kan medföra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!