Kraftig överdödlighet i EU

publicerad 4 oktober 2022
- av Redaktionen
Spekulationerna kring orsakerna till överdödligheten är många.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Statistik från Europeiska kommissionen vittnar om att överdödligheten i EU fortsatte att stiga under sommaren och nådde +16 procent i juli jämfört med samma period 2016-2019. Exakt vad ökningen beror på är dock inte klarlagt.

Eurostat noterar att överdödligheten ökade till +16% från +7% under maj och juni och att det är de högsta värden som registrerats under 2022. Detta motsvarar cirka 53 000 fler dödsfall under juli 2022 jämfört med månadsgenomsnittet 2016-2019.

Exakt vad den kraftiga överdödligheten beror på är inte klarlagt, men Eurostat spekulerar i att värmeböljor i vissa europeiska länder under juli månad kan ha bidragit till de ökade dödsfallen.

Ökningen är heller inte jämnt fördelad i unionen – istället upplever länder som Spanien en överdödlighet på +37%, Cypern +33% och Grekland +31%. I Sverige noteras en modest överdödlighet på 2,7% jämfört med 14.8% i Norge, 10,3% i Danmark och 9,4% i Finland.

Lettland är det enda land som inte registrerat någon överdödlighet alls under juli månad – istället har dödligheten minskat med 0,5% jämfört med samma period 2016-2019.

Karta över övedödligheten i EU under juli 2022. Foto: Eurostat

Någon djupare förklaring till överdödligheten och de nationella skillnaderna ges inte av Eurostat och på sociala medier där diskussionerna går varma är många förbluffade över siffrorna – särskilt då europeiska ledare deklarerat att den påstått dödliga covid-krisen är över.

Många användare hävdar också att det är just bieffekter kopplade till de kontroversiella covid-vaccinen som ligger bakom dödligheten och pekar bland annat på hur allt fler unga människor dör av hjärtsjukdomar, blodproppar och andra åkommor som kopplats ihop med injektionerna.

Andra menar att nedstängningspolitiken under coronakrisen gjorde att många inte vågade eller fick den vård de behövde för olika sjukdomar och skador – och att bristen på vård under nedstängningspolitiken lett till dödsfall i efterhand.

Man pekar bland annat på att patienter under restriktionerna ofta fått sina cancerundersökningar inställda och att detta kan ha lett till ökad dödlighet nu under sommaren.

Ytterligare en annan förklaringsmodell som lyfts fram är att covid fortsätter att vara farligt och att vaccinen inte alls är lika effektiva som utlovats, att människor nu dör av viruset trots att de vaccinerat sig både tre och fyra gånger och trots att politiker deklarerat att ”pandemin” är över.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!