Kina efterlyser förklaring om Nord Stream av USA

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 13 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Mao Ning på kinesiska utrikesministeriet efterlyser närmare kommentarer av USA om de nya uppgifterna kring attentatet mot Nord Stream.

”USA är skyldigt världen en förklaring till sabotaget av de ryska gasledningarna”. Så kommenterar Kinas utrikesdepartement den senaste tidens turbulens kring Nord Stream och offentliggörandet av journalisten Seymour Hershs uppgifter, enligt vilka USA i samarbete med Norge ska ligga bakom attentatet mot gasledningarna i september förra året.

Vi har självfallet noterat rapporten, bekräftar Mao Ning, talesman för Kinas utrikesdepartement. Hon konstaterar att Nord Stream var av ”vital transnationell infrastruktur” och att förstörelsen av dessa orsakat ”allvarliga ekonomiska och miljömässiga konsekvenser”.

Om Hersh talar sanning är det han avslöjat helt klart oacceptabelt och ansvariga måste ställas till svars. USA är skyldigt världen en ansvarsfull förklaring, fortsätter Mao.

Som ett svar på en fråga om amerikanska mediekanalers sparsamma bevakning av Hershs rapport anmärkte Mao Ning att detta blott bekräftar ett välkänt mönster.

Det bevisar bara att vissa medier bryr sig lite om sanningen, säger Mao som tillägger att de snarare ”oftast försöker sälja in falska narrativ”.

Den Pulitzerprisbelönade journalisten Seymour Hersh publicerade den 8 februari en redogörelse för hur USA, i samarbete med norska myndigheter, ska ha utfört en operation som låg bakom sprängningen av gasledningarna med Nato-övningen Baltops 22 som täckmantel.

Ned Price, talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, har avfärdat uppgifterna som ”fullständigt nonsens” och ”ren propaganda”.

I Tyskland, som varit med och finansierat byggandet av Nord Stream-ledningarna, ansluter nu också partiet Alternativ för Tyskland till dem som kräver en diskussion om Hersh rapport och dess påståenden.

– Förbundsdagen har rätt att veta vad den federala regeringen vet, kommenterar AfD:s parlamentariske gruppledare Tino Chrupalla.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.