Kanadensiska “indianstjärnan” är inte indian

publicerad 5 november 2023
- av Jan Sundstedt
Buffy Sainte-marie har tolkats av bland andra Cornelis Vreeswijk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Buffy Sainte-Marie har sedan decennier tillbaka profilerats som en av de allra största indianska artisterna och har under många år också varit en framträdande aktivist för nordamerikanska indianers rättigheter.

Nu visar en granskning att hon dock inte alls tillhör någon ursprungsbefolkning – utan är av europeiskt ursprung, och att hon av oklar anledning helt enkelt ljugit om sin bakgrund.

Sainte-Marie har vid flera tillfällen hävdat att hon är född i den kanadensiska provinsen Saskatchewan av föräldrar i indiannationen Piapot Cree som sedan adopterade bort henne till en vit familj i USA.

En granskning som CBC gjort visar dock att hon är född i Massachusetts i USA och att hon och båda hennes föräldrar enligt födelseattesten är av europeiskt ursprung – med italiensk respektive engelsk bakgrund. Några bevis för att hon skulle ha adopterats har inte heller påträffats – och det är samma läkare som närvarat vid förlossningen som skrivit under födelseattesten.

– Hon är inte född i Kanada. Hon är helt klart född i USA. Hon tillhör uppenbarligen inte ursprungsbefolkningen, kommenterar Heidi St. Marie, dotter till Sainte-Maries äldre bror Alan.

Varför Sainte-Marie ljugit om sitt ursprung är oklart. Själv förnekar hon alla anklagelser och hävdar fortfarande att hon ”är en stolt medlem av ursprungsbefolkningen med djupa rötter i Kanada”.

Buffy Sainte-Marie är inte den första euroamerikanska kvinna som anklagas för att ha låtsats tillhöra en annan etnisk grupp. Även den profilerade aktivisten Elizabeth Hoover har uppmärksammats för att ha hävdat indianskt ursprung för att tillskansa sig ekonomiska och akademiska fördelar – trots att det i själva verket senare visat sig att även hon är av europeiskt ursprung.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!