Vit docent låtsades vara indianska – ber om ursäkt

publicerad 12 maj 2023
- av Isac Boman
Elizabeth Hoover erkänner att hon gynnats av sin falska indianidentitet.

Elizabeth Hoover, docent vid University of California, Berkeley, har under många års tid ljugit om sin etniska tillhörighet och hävdat att hon är indianska – trots att hon i själva verket är vit.

Nu kräver tidigare studenter hennes avgång och menar att Hoover låtsats vara indianska för att få akademiska och ekonomiska fördelar.

Jag är en vit person som felaktigt identifierat mig som ursprungsbefolkning under hela mitt liv, baserat på ofullständig information”, skriver hon i ett brev.

Hoover, som är docent i antropologi vid universitetet, har de senaste åren figurerat flitigt i medier och akademiska sammanhang. Hon har där lyfts fram som aktivist och auktoritet när det kommer till olika indianfrågor och hennes påstådda etniska bakgrund som indianska har fått stort fokus och bidragit till att hon fått extra mycket legitimitet och uppmärksamhet.

Hoover har fram tills att hennes lögner avslöjades identifierat sig som ättling till förfäder från stammarna mohawk och mi’kmaq, men medger att hon aldrig tagit kontakt med dessa för att ”bekräfta” sin etnicitet eller på andra sätt forskat kring sitt ursprung.

Hon började undervisa vid universitet under 2020 – och hävdade då att hon var indianska. Redan året därpå började dock detta ifrågasättas av indianska aktivister och hennes namn fick figurera på en lista över celebriteter och akademiker som ljög om sina indianska påbrån.

Ryktet om den påhittade indianska identiteten började spridas och även om Hoover initialt avfärdade frågorna som ”avundsjuka” blev pressen allt hårdare. Hon medgav i oktober 2022 att det inte fanns några dokument som styrkte att någon av hennes familjemedlemmar någonsin tillhört någon indianstam.

Hon hävdade istället att det var hennes mamma som övertygat barnen om att mormodern var indianska och gift sig med en fransk-kanadensisk man, och att man därför var helt säkra på att detta var sanningen.

Hon tog med mina systrar och mig till ceremonier och powwows (indiandanser) som barn för att knyta oss till vårt arv”, har Hoover tidigare hävdat.

När lögnen om hennes indianidentitet blev känd började tidigare studenter vid universitetet kräva hennes avgång och att Hoover dessutom skall erkänna den skada hon orsakat USA:s ursprungsbefolkning – samt att hon slutar identifiera som indianska fortsättningsvis.

Genom att hävda en falsk identitet i bidrags- och jobbansökningar berövade Hoover inhemska forskare dessa möjligheter”, skriver man bland annat i ett upprop.

Hoover erkänner själv att hon fått ”akademiska stipendier, möjligheter och materiella fördelar som jag kanske inte hade fått om jag inte uppfattats som en infödd forskare”.

Det är långt ifrån första gången vita eller judiska kvinnor i USA försöker göra karriär genom att låtsas vara indianskor eller svarta, någonting som är möjligt eftersom många amerikanska institutioner har kvoteringsprogram där etnisk tillhörighet är avgörande när positioner ska tillsättas.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om den demokratiska senatorn Elizabeth Warren som gjorde stor sak av att hon var indianättling och utnyttjade sitt indianska arv för politiska syften.

När hon väl offentliggjorde ett DNA-test hon gjort visades dock att hon bara hade mellan  1,56 och 0,097 indian-DNA – vilket är betydligt lägre än många vita amerikaner som aldrig någonsin identifierat sig som indianer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!