Kanadensisk politiker anklagad för misshandel vid Freedom Convoy

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 6 april 2022
- av Sofie Persson
Politikern Randy Hillier.

Den kanadensiske politikern Randy Hillier som visade stöd för protesten Freedom Convoy står nu anklagad för nio brott i samband med demonstrationerna i huvudstaden. Bland anklagelserna finns bland annat misshandel mot tjänsteman, något Hillier bestämt avvisar.

Om inte handtag och kramar nu ses som misshandel, har jag ingen aning, säger Hillier.

Det var under januari som man i samband med att den kanadensiska regeringen höjde coronarestriktionerna vid inresa till landet lade grunden till vad som skulle komma att bli en världsomvälvande demonstration för medborgerliga friheter: Freedom Convoy. I Ottawa blev den fredliga demonstrationen så stor att premiärminister Justin Trudeau valde att införa tidigare oanvända krigslagar, ”The Emergency Act”, i ett desperat försök att hindra kanadensiska medborgares frihet. I slutet av februari tog man polisvåld till hjälp samtidigt som man frös finansiella tillgångar för arrangörerna och lyckades till slut stänga ner lastbilsdemonstrationen.

De flesta politiker stöttade Trudeau genom sina handlingar, men det fanns också andra som valde folkets sida. Politikern Randy Hillier har sedan coronakrisens start ställt sig kritisk till restriktioner, vaccin och nedstängningar av samhället. Han har även visat starkt stöd för lastbilsdemonstrationen i Ottawa där han också personligen medverkade.

Nu står dock Hillier anklagad för inte mindre nio brott i samband med Freedom Convoy, rapporterar den kanadensiska statskanalen CBC. Bland anklagelserna som myndigheterna riktar mot honom finns misshandel av tjänsteman, två fall av motstånd mot offentlig tjänsteman, ett fall av motstånd mot någon som hjälper en offentlig tjänsteman, tre fall av rådgivning inför ett ännu inte begånget brott samt två fall av skada eller blockerande av egendom som överstiger 5 000 dollar.

Hillier avvisar anklagelserna fullständigt och menar att han endast bemött människor med ”kärlek och omtanke samt med omfamning och handslag”, något som genomgående var fallet under demonstrationerna där inget som helst våld har konstaterats.

Om inte handtag och kramar nu ses som misshandel, har jag ingen aning, säger Hillier själv.

Han är nu släppt mot borgen, men en av förutsättningarna för att han fick komma ut innebär att han inte får uttala sig om varken Freedom Convoy eller yttra någonting negativt om coronarestriktioner på sociala medier. Hillier konstaterar att även om anklagelserna mot honom inte har några direkta grunder visar detta på en ny skrämmande verklighet i Kanada.

Det här representerar en ny, skrämmande verklighet där politisk opposition mot regimen blir straffad med full kraft från staten. Jag har blivit släppt mot borgen men måste följa omfattande villkor som dikterats av domstolen. Dessa förutsättningar förhindrar mig från att fritt uttrycka mig på sociala medier och förhindrar mig att kommentera om allmänna politiska förhållningssätt som är väldigt viktiga för allmänheten”, skriver han i ett uttalande som publicerats på Facebook.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.