Efter upproret i Kanada: Här är lastbilskonvojerna som drar över världen

Coronarepressionen

publicerad 9 februari 2022
- av Sofie Persson
Lastbil som blockerar University Avenue i centrala Ottawa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Världen över riktas blickarna mot Kanada där lastbilskonvojen till Ottawa skakat den kanadensiska regimen.

Även i Australien, Österrike och Finland har nationella konvojer nu arrangerats, men det planeras även en större konvoj där lastbilschaufförer från hela Europa förväntas samlas – för att ta sig till Bryssel.

I USA har Facebook redan börjat ta bort grupper där man försöker samla lastbilschaufförer i landet, rapporterar CTV News. Enligt uppgifter ska man dock ha lyckats sammanstråla på andra sätt och man planerar nu en lastbilsparad genom nordvästra USA.

I Australien pågår just nu en lastbilsprotest utanför parlamentet i staden Canberra. Där har hundratals samlats och även slagit läger för att ”stoppa mandaten, stoppa restriktionerna och skydda barnen”. Även i Nya Zeeland har man slagit sig samman och planerar att mötas upp utanför parlamentet i Wellington under tisdagen, rapporterar sajten Stuff.

 

I Österrike uppmanar man inte enbart lastbilschaufförer utan alla med någon form av fordon att delta när man samlas i huvudstaden Wien den 11 februari, skriver man i FacebookgruppenFreedom Convoy to Vienna“. Även i Holland uppmanades ”alla med hjul” att delta i en frihetskortege som pågick i slutet av januari.

Under veckan planeras även tre olika lastbilsparader som skall åka genom Frankrike för att sedan mötas i Paris under fredagen, rapporterar nyhetssajten Emea Tribune.

 

I Finland anordnades en protest, som påbörjades i fredags i Helsingfors, där man inte bara protesterade mot coronapolitiken i landet utan även mot de höga bensinpriserna och regeringens politik i övrigt. Hundratals ska ha samlats runt Medborgartorget och omkring 70 personer ska ha gripits under helgens gång, enligt Bonniertidningen Hufvudstabladet. Protesten planeras att hållas fram till onsdag kväll.

 

I Europa planeras en större protest där man uppmanar alla länder att delta. Den 14 februari ska man mötas i Bryssel för att i en fredlig protest kräva ett slut på “alla tyranniska regler” som EU:s regeringar sysslar med. “Det handlar inte om att vaccinera sig eller inte, det handlar om människors rätt att välja”, skriver man på Twitter.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!