Joe Biden vill se ”100 dagar med munskydd” – Fauci hyllar beslutet

Pandemiöverdrifterna

publicerad 8 december 2020
- av Markus Andersson
Liten flicka med munskydd "screenas" i skolan.

Den hårt kritiserade amerikanske smittskyddsläkaren Anthony Fauci applåderar Joe Bidens uppmaning till alla amerikaner att använda munskydd i 100 dagar. Fauci tillägger dock att 100 dagar inte kommer att räcka och att människor ska räkna med att bära maskerna betydligt längre än så.

Bakgrunden är att Joe Biden uppmanat det amerikanska folket att ha på sig munskydd under de första 100 dagarna av hans mandatperiod som president.

– Han säger bara, ”lita på mig allihop i 100 dagar”. Det kanske är något som krävs längre tid än så. Men han vill bara att alla sluter upp i 100 dagar. Jag diskuterade det med honom och jag sa att det är en bra ide, förklarar Fauci för NBC.


Annonser:


Fauci bekräftar vidare att han omedelbart tackade ja när Joe Biden erbjöd honom att fortsätta på sin position som medicinsk rådgivare och att han också blir kvar som chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar – där han redan varit i 36 år.

– Jag har bett honom att fortsätta i exakt samma roll som han har haft för flera av de senaste presidenterna, och jag har bett honom att vara medicinsk chefsrådgivare för mig såväl som att vara en del av covid-gruppen, förklarade Biden.

Den sittande presidenten Donald Trump har däremot länge varit skeptisk till bärande av munskydd och under ett kampanjmöte under hösten lovade presidenten att han kommer att sparka smittskyddsläkaren från sin rådgivarpost om han blir omvald.

– Säg det inte till någon, men låt mig vänta till lite efter valet, sade Trump då.

Joe Biden har också lovat att vaccinera sig offentligt mot coronaviruset i uttalat syfte att ”motverka skepticism” mot vaccinet. De tidigare presidenterna Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton har sagt sig villiga att göra samma sak.

– När det är fastslaget att det är säkert, så ska vi så klart ta det och det är viktigt att kommunicera det till USA:s folk, sade Biden till CNN.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.