Jaktlicenser för elefant auktionerades ut i Botswana

publicerad 28 februari 2020
- av Isac Boman
Nu är det återigen möjligt att jaga elefant i Botswana.

2019 beslutade Botswana att återigen göra elefantjakt lagligt i landet. Nyligen auktionerade man ut de första jaktlicenserna sedan lagen slopades, ett beslut som får hård internationell kritik.

2014 förbjöds elefantjakt i Botswana, men fem år senare upphävdes förbudet. Botswana har världens största population av elefanter och de licenspaket som nu auktioneras ut omfattar tio elefanter vardera som ska jagas i utvalda områden där dessa anses ställa till problem för jordbrukare, skriver SVT.

Det är dock oklart hur många licenser som faktiskt sålts och djurskyddsorganisationer har riktat kraftig kritik mot Botswanas tilltag som man också menar riskerar att vara kontraproduktivt ekonomiskt eftersom turismen till landet istället kan minska.

Till skillnad från övriga Afrika har elefantpopulationen i Botswana ökat sedan 1990-talet och landet inhyser nu en tredjedel av Afrikas 415 000 elefanter. Regeringen i landet menar att elefanterna har börjat ställa till med problem för lantbrukare genom att förstöra grödor och mark och att jakten är direkt nödvändig.

Huvudanledningen till att elefantbeståndet i resten av Afrika har minskat de senaste decennierna är den omfattande elfenbensjakten och handeln med dessa ben.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.