”Ingen rättvisa” ett år efter Maidanrevolutionen

Ett år har gått sedan Viktor Janukovytj avsattes som Ukrainas president efter våldsamma protester. Men fortfarande har omvärlden inte getts någon insyn i den nuvarande regeringens processer över vad som hände under revolutionen på Självständighetstorget i Kiev.

publicerad 23 april 2015

När kravallerna och protesterna var som hätskast dog över 50 personer inom loppet av ett dygn efter att ha stått i vägen för krypskytteeld.

Vilken sida krypskyttarna som sköt ihjäl såväl demonstranter som polismän hörde till är fortfarande oklart. Den nuvarande ukrainska regeringen har anklagat Ryssland för att vara inblandade, och Ryssland har anklagat demonstranterna för samma sak.

Janusz Korwin-Mikke, polsk ledamot i EU-parlamentet, säger att man i Polen tränat upp ett hemligt förband som bland annat deltog i demonstrationerna som krypskyttar på demonstranternas sida.
Enligt BBC står det klart att båda sidor deltagit i masskjutningarna, men att sanningen om vilken sida som sköt de första skotten på Självständighetstorget i Kiev kanske aldrig kommer fram.

 

Författaren och Rysslandsanalytikern Martin McCauley om utvecklingen i Ukraina:


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!