Indien: Polis anklagas för att tortera “coronaförbrytare”

Coronarepressionen

publicerad 28 maj 2021
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En man från Bareilly i den indiska delstaten Uttar Pradesh anklagar nu den lokala poliskåren för att ha torterat honom genom att slå i spikar i hans händer och fötter som ”straff” – för att han inte bar någon ansiktsmask.

I ett videoklipp som fått stor spridning tjuter mannen av smärta samtidigt som man kan se en stor spik sticka ut från hans hand. Mannen berättar att lokal polis först misshandlade honom och sedan torterade honom med spik och hammare.

 

En indisk journalist uppmärksammade tidigt händelsen på Twitter och frågade om det verkligen kan stämma att polisen hamrar in spikar i människor för att de inte följer coronarestriktionerna. Något klart svar har dock ännu inte getts, men den lokale polischefen har gjort ett uttalande där han lovar att ”undersöka” händelsen.

Det är sedan tidigare känt att indisk polis i stor utsträckning har ägnat sig åt direkt fysisk repression och misshandel under den så kallade coronapandemin för att få människor att åtlyda de nya riktlinjerna. Ett videoklipp som publicerades förra månaden visar exempelvis hur den indiska polisen misshandlar en 35-årig man med sparkar när han var på väg att besöka sin far på sjukhuset. I det uppmärksammade klippet hörs dessutom ett barn ropa på sin pappa samtidigt som polisen fortsätter med den grova misshandeln.

 

Andra exempel har lyfts fram på hur den indiska polisen rutinmässigt misshandlar ”coronaförbrytare” med käppar och hur indier som bryter mot restriktionerna som straff tvingas till fysisk träning i den gassande solen – exempelvis armhävningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!